Пародонтоза – лечение има!

Венцислава

Пародонтозата е разпространеното наименование на “пародонтит” и е сред най-често срещаните заболявания, които засягат устата, като се нарежда на второ място след кариеса. В миналото се е смятало, че се проявява главно при хората над 35-годишна възраст, но днес то се наблюдава доста често и сред младите. Пародонтозата се изразява в хронично възпаляване на гингивалните тъкани, обхващащо и прилежащите съединителни тъкани и влакна на зъбозадържащия апарат, като може да се проявява постоянно или епизодично.

Предполагаеми причинители на пародонтоза:

 • Занемарена орална хигиена;
 • Стрес и тютюнопушене;
 • Диабет, хормонални нарушения, понижен имунитет, инфекции;
 • Наличие на зъбен камък;
 • Употреба на неудобни протези;
 • Неправилно пломбиране на зъби, поставяне на коронки, мостове и други;
 • Нарушен контакт между зъбите и др., които създават възможност за травмиране на пародонта при дъвчене и попадане на храната между зъбното пространство.

От така изброените фактори, влияещи върху появата на пародонтоза лечение цена, лесно може да си направите извода, че с голяма част повечето хора се сблъскват ежедневно. Именно затова редовната профилактика и превенцията са от особено значение.

Как да разберем, че страдаме от пародонтоза?

Навременната реакция е от особено значение за успеха на лечението. Затова не пренебрегвайте сигналите, които собственото ви тяло ви дава:

 • Кървене на венците (спонтанно или провокирано);
 • Отдръпване на венците;
 • Оголването на зъбите;
 • Увеличаване пространството м/у зъбите;
 • Подвижност на зъбите;
 • Образуване на джобове.

Как се лекува пародонтоза? Има ли лечение за пародонтоза?

Една от най-популярните заблуди, свързани с пародонтозата е, че е нелечима.

Това далеч не е така.

Въпреки че лечението на пародонтозата е дълго (м/у 4 до 6 седмици), трудно и комплексно, то е на разположение на всеки, който се сблъсква с този проблем.

Друг мит, който е време да разбулим, е че пародонтозата не е заразна. Именно затова отговорността ви е двойна, ако имате съмнение за болестта – както пред вас самите, така и пред партньора ви.

Основната цел на стоматологичната намеса е да се предотврати отстраняването на зъби и ако бъде потърсено навреме, лечението е ефективно и цялостно. Лечението може да бъде разделено условно на три фази:

 1. Инициална – премахване на зъбния камък и зъбната плака и приучаването на пациента на правилни орално-хигиенни навици. Разбира се, важно е да отбележим, че лечението на пародонтозата зависи колкото от качествата на стоматолога, толкова и от самия пациент, тъй като той трябва да бъде стриктен и да изпълнява дадените му указания;
 2. Корективна (хиругична) – през тази фаза се прилагат резективни и регенеративни техники. Резективните представляват най-общо премахване на тъкани с цел намаляване на дълбочината на пародонталния джоб или отстраняване на променени тъкани. А регенеративните техники са реизграждане на загубената кост и прикрепваща тъкан. В днешно време, в по-добре оборудваните клиники част от хиругичните процедури се извървшват с лазер с цел да бъде по-леко и безболезнено за пациентите;
 3. Поддържащи процедури, които спомагат да се предотврати повторна поява на заболяването.

Защо да изберете клиника IG Dental за лечение на пародонтоза?

Изборът на медицинско лице винаги е труден. Намирането на добър стоматолог, в чиито ръце да поверите здравето и живота си, понякога изглежда особено предизвикателна задача, около която винаги стоят не един или два въпроса. Но веднъж намериш ли ги, е хубаво да споделиш и с останалите. Затова ние споделяме с вас IG Dental – място, на което всичко изглежда лесно и спокойно.

 • Ще бъдете посрещнати от екип от висококвалифицирани професионалисти с дългогодишен опит в пародонтозното лечение, които веднага ще разбулят и всяка капка съмнение, че не сте на правилното място;
 • Лазерната апаратура в клиниката отговаря на най-високите стоматологични стандарти, а всеки от специалистите е прецизно обучен как да борави с нея – научете повече тук: https://igdental.bg/lazernoto-lechenie-parodontozaparodontit.html;
 • Ще ви бъде обърнато индивидуално внимание и хората там ще се постараят да сте спокойни през цялото време;
 • Удобна локация в центъра на столицата;
 • Работи с НЗОК.
Next Post

Плюсове на LED табелите в рекламата

Светещите лед табели са е едни от най-предпочитаните в световен мащаб инструменти за реклама. Предимства на LED табелите: силно забележими са от големи разстояния; достигат до по-голяма и разнородна аудитория; комбинацията от форми и цветове, които могат да предложат LED рекламните табла, е предпоставка за по-силното им въздействие върху потребителите. […]
LED дисплеи Ledeca

Може да харесате още