Ръст на респираторно болните у нас, ще върнат ли мерките – България

Венцислава

Сериозен ръст на тежките случаи на респираторни заболявания у нас, включително COVID-19. Това показват данните за заболелите в последната седмица. Медици предупредиха, че има и увеличаване на пациентите със сериозни усложнения след прекарана инфекция, предаде NOVA.

Близо 200 болни от респираторни заболявания на седмица регистрират здравните власти във Варна.

Хинков: Карантинните мерки при COVID-19 ще бъдат други

По-леко протича, но пък дава усложнения. Случаите се очаква да нараснат, защото самото заболяване има ранно есенно и пролетно разпространение. За предходната седмица са 201 със 7 усложнения. За тази седмица са 175 със 17 усложнения, а за последните 4 дена са 20 усложненията. Препоръчвам имунизация, защото така по-лесно човек прекарва зимните месеци, особено когато е в колектив”, заяви д-р Анка Баева, РЗИ-Варна.

Ръст има и в случаите на лежащо болни в страната – най-вече след грешно лечение или липса на такова, казват лични лекари.

Задава ли се нова COVID вълна и колко заразен е новият вариант

Доста голям процент от хората отказват да повярват, че има COVID, не се лекуват или се самолекуват и, за съжаление, при усложнения влизат в болница. Един грип може да бъде не по-малко опасен от един COVID. Дори една обикновена хрема може да прерасне в сериозно усложнение – въпросът е навреме да се потърси лекарска помощ”, каза д-р Мирослав Спасов.  

Според медици сега е моментът да спрем изкачването нагоре на кривата, като сами ограничим контактите си и се върнем към част от мерките за безопасност.

Посочиха 11-те симптома на COVID-19, характерни за щама Pirola

„Да не се сърдим, че ако не се пазим и достигнем 200 на 100 хиляди, трябва да се възстановят противоепидемичните мерки, което никой не желае”, каза д-р Спасов.

Главният държавен здравен инспектор отхвърли вероятността това да се случи скоро.

„На този етап не се налагат някакви особени мерки – разбира се, всеки, който се чувства по-застрашен, на по-възрастните хора и тези с хронични заболявания им препоръчваме да носят маски. Иначе други организационни ограничителни мерки засега не се налагат. Но наистина нарастването е бързо и ще видим докъде ще стигнат нещата”, заяви доц. Ангел Кунчев.

Доц. Ангел Кунчев каза с какво се характеризира новият Омикрон

А вълната, която предстои, няма да е последна, категорични са вирусолози.

„Със сигурност следващите вълни няма да са толкова високи, т.е. с такъв голям брой болни, както това, което наблюдавахме, така че няма да са необходими тези строги ограничителни мерки”, каза проф. Ива Христова.

Next Post

„Държим много на самосъзнанието на децата ни“: Райън Рейнолдс откровен за родителството - Любопитно

Райън Рейнолдс бе откровен относно родителството и психичното здраве на децата си. „Мисля, че е по-скоро важно да говорим с тях за всичко“, казва 46-годишният актьор на събитието Bring Change to Mind Revels & Revelations 11 в Ню Йорк в понеделник. „Искрено е, когато казвам, че проявявам огромен интерес към […]
„Държим много на самосъзнанието на децата ни“: Райън Рейнолдс откровен за родителството - Любопитно

Може да харесате още