Румен Радев се срещна с австрийския канцлер Нехамер – Свят

Венцислава

Българският президент Румен Радев посети днес Виена по покана на австрийския канцлер Карл Нехамер, за да присъства на Новогодишния концерт на Виенската филхармония. Радев разговаря с Нехамер по актуални проблеми.

„Желанието ни е да си сътрудничим тясно, за да защитим външната граница на Европейския съюз и да ограничим нелегалната миграция“, е заявил Карл Нехамер.

Нехамер: На България ѝ трябва ограда

На 23 януари той ще посети българо-турската граница, съобщиха от канцлерството. Двамата политици са се споразумели при огледа на границата да присъства и австрийският външен министър Герхард Карнер, за да може на място да бъде добита представа за положението и да бъдат обсъдени необходимите мерки за подсилване на граничната охрана.

„Единни сме в мнението си, че е необходима много по-голяма подкрепа от страна на Европейския съюз за защита на българската външна граница“, е казал канцлерът, става ясно от информацията. „Тук става дума както за европейско финансиране на подсилените оградни съоръжения между България и Турция, така и за увеличаване на капацитетите на „Фронтекс“ в този регион.“

Съществуващите капацитети на Европейската организация за защита на границите „Фронтекс“ в България изобщо не са достатъчни, е мнението на Нехамер. „Австрия иска да даде своя принос и вече е постигнала решение през февруари в Брюксел да се състои извънредна среща на върха на правителствените ръководители на държавите от Европейския съюз по въпросите на миграцията“.

Радев: България се бори с огромен мигрантски натиск

Нехамер и Радев са подчертали необходимостта от ефективна защита на външните граници на Европейския съюз и борба с нелегалната миграция – обща отговорност на всички държави от ЕС.

Затова е необходимо още по-тясно сътрудничество между държавите от Европейския съюз, техническа и финансова подкрепа от ЕС, е заявил Румен Радев. Освен това българският президент е напомнил, че България вече е направила значителни инвестиции за защита на своите граници, което е било потвърдено от инспекциите на външните граници на Европейския съюз, се казва в съобщението и се припомня, че през декември Радев е заявил „високата мотивация“ на България да защитава своите граници и е критикувал ветото на Австрия за Шенген като вътрешнополитически мотивирано, като е изразил и убеждението си, че голяма част от мигрантите не идват през България.

Next Post

КейФор премахва последните барикади в Северно Косово - Свят

Мисията на НАТО в Косово КейФор започна премахването на последните барикади в Северно Косово, съобщиха КоССев и Косовапрес, предаде БТА. Става дума за два блокирани камиона по пътя между Косовска Митровица и Рударе.  На мястото са изпратени повече от десет служебни автомобила, повечето от които са на КейФор. На 29 […]
КейФор премахва последните барикади в Северно Косово - Свят

Може да харесате още