Така НЗОК трябва да спести милиони за онколекарства – България

Венцислава

Парламентарната комисия по здравеопазване прие на второ гласуване общ законопроект, предвиждащ НЗОК да спести публичен ресурс от средствата, които заплаща за медикаменти за лечение на онкологични заболявания. Предвижда се той да влезе в сила от 1 юли 2024 г., ако утре депутатите в пленарна зала гласуват промените.

Законът за обществените поръчки (ЗОП) не дава справедливо разходване на обществения ресурс. Това каза пред журналисти проф. Костадин Ангелов и посочи примери, според които болници прилагат ЗОП, но постигат най-висока цена за даден медикамент.

Онкологът д-р Росица Кръстева: Диагнозата „рак“ не бива да плаши хората

Промените, които членовете на комисията гласуваха, няма да ощетят пациентите, страдащи от онкологични заболявания, нито ще се налага да доплащат терапиите си, увери проф. Ангелов.

„Предстои ни много голямо предизвикателство – да заработят нормативните текстове и да създадем наредба”, каза пред журналисти заместник-министърът на здравеопазването проф. Илко Гетов. По думите му за шестмесечието НЗОК ще икономиса 10-12 млн. лв.

Мъж бил измамен, че е болен от рак, платил 60 000 евро за фалшиви лекарства

„Тези промени не засягат пациентите, а НЗОК и лечебните заведения”, каза още той. Основната идея е да се спести обществен ресурс, базирано на прозрачност и предвидимост, уточни проф. Гетов.    

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Next Post

New York Post: Крал Чарлз III ще абдикира след 10 години - Любопитно

Кралят на Великобритания Чарлз III планира да абдикира предсрочно. Това съобщава New York Post. Бившият иконом на принцеса Даяна, Пол Бърел, вярва, че Чарлз III ще абдикира през следващото десетилетие. Според Бърел 75-годишният крал е разработил специален план, според който ще предаде властта на сина си принц Уилям и съпругата му […]
New York Post: Крал Чарлз III ще абдикира след 10 години - Любопитно

Може да харесате още