Заря в новогодишната нощ: Колко ще е глобата за нерагламентирано ползване в София – България

Венцислава

От 500 до 2000 лв. за физически лица е глобата за нерегламентирано използване на пиратки в София. За юридически лица санкциите са от 3000 до 10 000 лева, посочиха за БТА от Столичната община по повод на предстоящите новогодишни празници.

Фойерверки, пиратки, бомбички и всякакви пиротехнически средства от категория F2 и F3 могат да се използват само на Нова година, до 2:00 ч. на 1 януари или след предварително подадена заявка и разрешение от районната администрация.

На новогодишния спектакъл „Сцена под звездите“ на площад „Княз Александър I“, съорганизиран от Столичната община, няма да има фойерверки.

Безконтролното им използване се отразява негативно на малките деца, хората с увреждания и животните, заради силния шум от гърмежите, напомнят от общината. В София има над 5 хиляди деца от аутистичния спектър, хиляди хора със здравословни проблеми, бебета и малки деца, домашни любимци и бездомни животни, които истински страдат от безразборната употреба на пиротехнически средства.

Всяка година животни претърпяват наранявания или загиват заради силния шум, който може да ги доведе до шоково състояние и да предизвика екстремен стрес. Фойерверките водят и до отделянето на много високи стойности вредни газове и замърсяват водата и почвата.

Според новия регламент десет дни преди събитието (семейното тържество или друго) се подава заявление по образец в районната администрация, в което се посочва кога, къде и какво пиротехническо средство ще се използва. Районният кмет преценява дали да даде разрешение за употреба. Наредбата забранява употребата на пиротехника в междублоковите пространства, около лечебни заведения, училища, детски градини и църкви.

Промените в Наредбата за обществения ред, с които се ограничава използването на пиротехника на територията на Столична община, влязоха в сила на 1 март тази година. Изцяло се забранява използването на пиротехнически изделия в междублоковите пространства, в близост до болници, църкви, училища и детски градини на територията на общината, след като 17 хиляди софиянци поискаха с петиция от Столичния общински съвет ограничаване на използването на пиротехнически средства. Проведени бяха много дискусии, включително и с представители на бранша и бяха регламентирани местата за използването на пиротехника.

Решение на Административен съд-София град от 1 ноември определи част от текстовете в наредбата на СОС за нищожни. В мотивите на съда е посочено, че съгласно закона за оръжията и пиротехническите изделия МВР издава разрешителните за употреба на тези изделия и следи за опазването на обществения ред. Наредбата на Столичната община обаче упълномощава кметовете на райони и районните администрации като санкционен и контролиращ орган, откъдето идва противоречието. Столичната община обжалва решението на съда и докато няма окончателно решение, наредбата продължава да е в сила.

Ограничаване на използването на пиротехника има в редица страни в Европа като Австрия, Дания, Нидерландия, Хърватия и Словения. В белгийските градове Антверпен, Хаселт, Льовен, Брюж и Гент използването на фойерверки на Нова година е абсолютно забранено. Големите градове в Латвия също се отказаха от фойерверките за посрещането на 2023 година.

Next Post

Взрив в ресторант в Турция, загинали и ранени - Свят

Източник: iStock Photos/Getty Images Седем души загинаха при експлозия днес в ресторант в град Назилли в окръг Айдън, Западна Турция, съобщи Асошиейтед прес. Валията на Айдън Хюсеин Аксой поясни пред СиЕнЕн-Тюрк, че при взрива са били ранени още петима души, един от които е в критично състояние. Аксой каза още, […]
Взрив в ресторант в Турция, загинали и ранени

Може да харесате още