Ламборджини произведоха последния си Галярдо автомобил

Модел Галярдо

Прекратиха производството на Ламборджини Галярдо след десетгодишно присъствие на автомобилния пазар.

Автомобил Ламборджини Перформанте
Ламборджини Галярдо Перформанте

Последния модел Ламборджини е Галярдо LP 570-4 Спайдър Перформанте в завода Света Агата в град Болонезе. Над четиринадесет хиляди бройки са произведени точно от този модел на известната марка. Ламборджини представят своят модел Галярдо на изложението за автомобили в Женева през 2003-та година. Събитието е и юбилейно по случай четиридесетгодишната история на компанията. Модела е символ в промяна на философията на Ламборджини, а произведените бройки автомобили драстично се увеличават от двеста и петдесет до две хиляди. Малко по-късно към известния модел се присъединяват Галярдо Спайдър (през 2005-та) и Галярдо Суперледжера (22007-ма година).

Суперледжера е с по-ниско тегло от събратята си от фамилията Галярдо благодарение на използваните въглеродни влакна като лекотата не му пречи да увеличи конските си сили до 523. През 2008-ма година Ламборджини представят второ поколение Галярдо. Новият автомобил е с обновен дизайн, двигател инджекцион V10 с 553 конски сили. В същата година е представена и втора версия на Галярдо Спайдър, а през 2010-та – обновения Суперледжера с 562 конски сили. В 2010-та година е показан и новият Спайдър Перформанте с новата си версия с 570 конски сили.

Автомобил модел Суперледжера
Ламборджини  Суперледжера

Към новите модели Ламборджини добавят серията Валентино Балбони и 550-2 Спайдър. Последните модели Галярдо са Супер Трофео Страдале и Скуадра Корсе. Скуадра тежи само 1340 килограма, със седемдесет по-малко от стандартната версия на Галярдо. Според официални представители на Ламборджини, Корсе може да достигне до 62 мили в час за 3.4 секунди и до 124 мили за час за 10.4 секунди. Най-високата скорост достижима за този модел е 199 мили за час. Галярдо се продава в четиридесет и пет страни и е най-успешният модел на Ламборджини до сега. Според неофициални източници от Ламборджини подготвят нов модел, който да замести Галярдо и носи името Карбера. Новият модел преминава през тестове на пистата Нюрбургринг. Новата кола се очаква да бъде пусната в продажба през втората половина на следващата година и притежава някои от характеристиките на Ауди R8. Карбера е по-дълга от Галярдо с близо 600 конски сили e и притежава най-новата версия двигатели на Ламборджини – 5.2 литрови V10.