Щори – как да ги използваме и кои да изберем

Венцислава

Щорите са най-използваното покритие за прозорци години наред. Модерните щори не само защитават от слънцето, но и предпазват от жега и студ, ограничават външния шум и спестяват енергия.

Днес моделите са най-разнообразни и познавайки видовете щори и техните характеристики, можете да направите най-подходящия избор, за да подобрите уюта и комфорта на дома си.

Външни щори

 

Поставянето им става от външната страна на прозорците, но монтиране на щори за врата – балконска, плъзгаща и др., също е възможно.

Хоризонталните ламелни и ролетните са основните типове външни щори.

Външни ламелни щори

 

Ламелите им, изработени от PVC, метал – най-често алуминий, или дърво, са с форма на C, Z или S. Монтират се по различен начин: по дограмата или директно на стената. Управляват се ръчно или с електромотор, като има възможност и за комбинация със сензори за слънце и вятър. Ламелите осигуряват до 90% затъмнение и се отварят до 90° на завъртане.

Външни ролетни щори

 

В алуминиевата им кутия с помощта на специален механизъм се навиват ламелите – алуминиеви или от PVC. Движението на ламелите става по странични водачи при спускане и вдигане, задвижването става с помощта на въже, манивела или автоматизирано. Този модел позволява монтаж върху прозорци от всякакъв вид, като предпазва дограмата и устоява на външни влияния.

Вътрешни щори

 

Всеки от основните видове интериорни щори може да направи помещението уютно и да му придаде завършен вид. Хоризонталните и вертикалните щори са сред най-предпочитаните.

Хоризонтални щори

 

Познати още като „венециански”, те са едни от най-популярните и разнообразието им е голямо. По отношение на изработката, най често са от алуминий, от PVC или дърво. Позволяват лесно монтиране върху PVC или алуминиева дограма, а при дървената дограма – и между стъклата. Управляващите им механизми са поместени или в горния край на щората, или пред крилото. Предлагат отличен контрол на светлината, а разнообразието на цветове и модели и лесната поддръжка прави употребата им универсална.

Вертикални щори

 

Като модерен заместител на пердетата, вертикалните щори създават допълнителен стил и уют. Могат да са текстилни или с алуминиеви ламели. Някои се задвижват ръчно със синджир или PVC пръчка, а други – с електромотор. Текстилните се изработват от платове с високо качество. Често се монтират дори на цели стени, освен на прозорци и витрини.

Руло щори

 

Руло щорите привличат с елегантния си вид. Изработени са от антистатични и соларно защитени платове. Поставят се на прозорци, врати и на тавана. Задвижването им е ръчно или със синджирче. Тяхна предпочитана разновидност са руло ден и нощ щори – съчетание на класическа руло щора и ламелна щора, с платове от редуващи се прозрачни и непрозрачни ивици.

Римски щори

 

Платът им се надипля при издигане до определена позиция. Монтират се над дограмата и в спуснат вид гладкият плат създава уютна атмосфера като част от декора.

Плисе щори

 

Подходящи са за всички прозорци с нестандартни форми поради начина на сгъване на плата във формата на хармоника. Имат ръчно или автоматично управление. Предлагат се в различни варианти с елегантен дизайн.

Какви щори да изберете зависи от типа помещение, от размера на прозорците, както и от материала, допълнителните функции и вашите естетически предпочитания за интериорно решение.

 

Rate this post
Next Post

Кипър разреши сватбите в музеи и исторически места

БНР съобщи нещо изключително любопитно, а именно, че правителството на Кипър официално е разрешило сключването на граждански бракове в музеи и различни исторически места. Важно е да се отбележи, че е даден ход и на най-големия проект в страната в областта на културата – главният музей на Кипър ще се […]