Новата мода – контейнери за живеене

Венцислава

Да живееш в контейнер със сигурност не предизвиква положителни асоциации, нали? В следващите редове обаче ще ви представим предимствата на т.нар. “контейнери за живеене” и както сами ще се убедите, те далеч не са малко.

Важно е да отбележим, че в световен мащаб този тип конструкции е много актуален – от контейнери за живеене се изграждат административни офис сгради, общежития, големи и малки къщи и какви ли още не сгради с модерен и неподражаем стил.

Защо къща от контейнери за живеене?

Ето и кои са основните предимства на тези конструкции:

  • Бързо и лесно строителство – сглобяемите къщи от този тип могат да бъдат построени буквално за няколко дни, без значение по кое време на годината ще стане това;
  • Достъпна цена – конструирането на къщи от контейнери за живеене е една от най-евтините технологии днес;
  • Целогодишно или сезонно използване на къщата – типът изолация, който сте избрали за сглобяемата къща, може да е определящ за кой период от годината ще използвате помещението. Това е напълно функционален вариант за изграждане на вила за почивка например, а защо не и модулна къща, която напълно може да се конкурира с тази от тухла;
  • Отлични шумо- и топлоизолационни характеристики – едни от най-важните качества, когато става въпрос за жилищни конструкции от контейнери;
  • Висока устойчивост на земетресения;
  • Проста и лека конструкция с дълъг експлоатационен период.

Какви са видовете контейнери за живеене?

Различните характеристики като размери и цени на контейнерите за живеене определят разнообразието им. Т.нар. “стандартни контейнери”, освен за жилища, могат да използват и за какви ли още не неща, затова са известни и като многофункционални контейнери.

Стандартните контейнери могат да са с врата в единия и/или и двата края; със странични врати по цялата дължина на контейнера от едната страна и/или двете.

Отвъд тези различия, размерите на контейнерите спазват стандарт по ISO: могат да бъдат използвани контейнери с размери 45, 48 или 53-футови. Когато ще изграждате жилище от контейнери за живеене, размерите имат ключово значение за ефективното проектиране на пространството, както и броят контейнери, необходими за изграждане на модулно жилище.

При проектиране на пространството имайте предвид това, че инсталациите и изолациите на конструкцията също отнемат от жилищното пространство, било то и минимално.

Кои са недостатъците на контейнерите за живеене?

Ще бъде несправедливо, ако не отделим няколко реда и на недостатъците на контейнерите за живеене. Един от тях е липсата на достатъчно пространство, но с избора на контейнер с по-големи размери би осигурил достатъчно пространство, дори и след поставяне на нужната изолация.

Друг недостатък може да се окаже стоманената основа на контейнера, тъй като тя е добър проводник както на топлина, така и на студ. Ето защо, за да бъдат достатъчно добре отоплени и шумоизолирани, жилищните модули следва да бъдат добре изолирани.

Ако се наложи, може да бъде поставена и допълнителна изолация.

Добрата цена, както и невероятния модернистичен дух, който придават на жилището ви, наред с предимствата, изброени по-горе, правят контейнерите за живеене предпочитан избор. Не на последно място следва да отбележим, че едно от ключовите предимства на жилищните контейнери е, че те са лесно разглобяеми и преносими.

Така че, ако ви писне от планината или населеното място, където е къщата ви, лесно можете да поръчате техника и хора и да “преустановите” местоживеенето си.

Разбира се, мястото, където ще “поставите” къщата си, следва да е ваша законна собственост.

Next Post

Кой е най-скъпият компютър?

Въпреки че никога не е напълно сигурно, че ще получим отговор на точно този въпрос, все пак можем да намерим няколко правдоподобни версии. Една от тях гласи, че най-скъпият компютър в света е “Лаптоп за един милион долара”, наречен Luvaglio. Този суперлуксозен компютър външно напомня на скъпо куфарче, но по-ценна […]
Най-скъпият лаптоп

Може да харесате още