Откриха нов вид динозавър живял преди осемдесет милиона години

delga

Чичото на Тиранозавър рексПалеонтолози представиха нов вид динозавър, останки от който са открити преди четири години в южна Юта, САЩ. Откритието доказва, че динозаври като Тиранозавър рекс са съществували десет милиона години по-рано отколкото се е смятало до сега.
Реплика на целият скелет на чичото на Тиранозавър рекс е вече поставена в Националният исторически музей в Юта заедно с триизмерен модел на главата на новият динозавър. Изследователите дават името Lythronax argestes на новият вид.

Фосилите са били открити в Националният монументен комплекс Great Staircase-Escalante през ноември, 2009-та година. Екип от палеонтолози в продължение на четири години изравят останките на динозавъра и пътуват по целият свят за да удостоверят, че са открили нов вид. Учените смятат, че динозавърът е живял преди осемдесет милиона години в късният период Креда в Централна Северна Америка. Откритието дава нови гледни точки относно еволюцията на хищните динозаври, увековечени в множество филми и картини. Според палеонтолога Марк Лоуен от Университета в Юта Lythronax argestes е бил малко по-малък в размери от Тиранозавър рекс, но много подобен като структура. В интервю Лоуен споделя, че откритият скелет на динозавър подсказва начин на живот чрез сграбчване на жертвите и разтърсването им до смърт.Монументен комплекс в щата Юта
Фосилите са били открити от палеонтолога Скот Ричардсън, който изкачва две стръмни била за да стигне до трето, където се оказва заобиколен от кости.

 

Лоуен и екип от учени прекарват изминалите три години в пътуване по целият свят за да сравнят намереното с подобни останки, след което публикуват откритието си в журналът PLOS One.
Фосилите са открити в южна част на планински масив в щата Юта, където преди време са открити и трицераптори, наречени „Diabloceraptor”-и. Планинският масив е с големина един милион акра като в тази площ най-вероятно има още останки от динозаври.

„В началото на изследване на целият масив сме. Вече не е необходимо да търсим в Египет, Монголия или Китай,” споделя радостта си Томас Холц, специалист по гръбначна палеонтология в Университета в Юта.

Next Post

Лейди Гага полетя с първата в света летяща рокля

По време на представянето на четвъртият си студиен албум поп дивата Лейди Гага увеличи скандалната си репутация с помощта на новата си летяща рокля. Гага, позната като певица с модерни артистични изпълнения и изключително интересни костюми, бе монтирала върху себе си прилепнала рокля и плосък диск, с помощта на които […]
Летяща рокля на Лейди Гага

Може да харесате още