Учени харчат 500 000 паунда за изследвания на детски играчки

delga

Група учени планират разходи от 500 000 паунда за да открият как детски играчки като Екшън Ман формират детското мислене за война и тероризъм. Към целите на изследването е включено и намирането на отговор на въпроса дали подобни играчки са носители на идеи за армията. Проектът, който е финансиран от Съвета за икономически и социални изследвания в Англия, е първият по рода си и цели детайлен анализ на ролята на играчките при формиране на характер у децата. Резултатите от изследванията ще бъдат публикувани през 2016-та година, малко след като британски войници се очаква да се завърнат от Афганистан.

Професор Клаус Додс
Професор Клаус Додс

„Ние няма да изследваме само играчките и тяхното въздействие върху психологията. Ще установим и как те оформят мисленето за британската армия, как родителите избират кои играчки да закупят и как телевизията влияе на това решение за покупка,” коментира професор Клаус Додс от университета Ройъл Холуей в Лондон.

Първите „по-агресивни” играчки пристигат във Великобритания през 1966-та година и са с лика на герои от филма G.I. Joe. Серията играчки е била произвеждана от компанията Палитов като първите печалби от продажби са били около сто милиона паунда. Скъпоструващото научно изследване ще се насочи и към най-продаваните в момента серия играчки „Нейно величество военни сили”, получили лиценз от Министерството на отбраната и произвеждани от британската компания Карактър Опшънс. Професор Додс, който е и автор на няколко книги в сферата на геополитика и сигурност, гарантира за правилното изразходване на паричната сума за изследването.

Пехотинец, пилот и пустинен боец от серията „Нейно величество военни сили”
Пехотинец, пилот и пустинен боец от серията „Нейно величество военни сили”

„Възнамеряваме да интервюираме деца, които играят с подобни играчки и възрастни, които са израснали с такива. Ще бъде изключително интересно да установим какви носталгични спомени ще предизвикат нашите въпроси към интервюираните. Когато обобщим резултатите ще ги публикуваме в книжно издание, чието заглавие най-вероятно ще включва думите „Action Man”. Изследването е много иновативно, а темата до сега не е била проучвана до такава степен. За научните работници от социалните науки би било от голям интерес осъзнаването на война, конфликт и сигурност от децата,” разяснява професор Додс.

Играчките „Нейно величество военни сили” са с височина двадесет сантиметра и включват войници от пехота и пустинни войски. Всяка от играчките е снабдена с пушка, радио, бронежилетка, шлем и бинокли.

„Игрите с играчки при децата винаги са били недооценявани, а тяхното значение е наистина голямо. Именно тези игри оформят разбирането за околния свят и ролята на детето в него. Играчките и начина на игра с тях са не просто имитация на реалността, а оформяне на вид култура,” коментира доктор Тара Удайър от университета в Портсмут.

Next Post

Снимат филм на ужасите "Спящата красавица" край Созопол

Тази седмица в морската перла Созопол започват снимките на нова холивудска продукция, съобщиха от общината. Филм на ужасите “Спящата красавица”. Явно българският райски кът е подействал вдъхновяващо на холивудските майстори на кино, дори и след направените кадри на филма “Снайпер 5” с Том Беринджър на остров Св. Кирик. Островът е […]

Може да харесате още