Новости при бормашините

Венцислава

Бормашината е универсален инструмент, който може да бъде полезен на всекиго в домашни условия, стига да се спазват предписанията за безопасна употреба. Уредът е мултифункционален и позволява с него да се извършват различни дейности в бита и в работна среда.

Основната роля на стандартната бормашина е да пробива отвори в различни материали, като все пак става дума за обеми с относително невисока плътност като дървесина, гипсокартон, пластмаса, меки метали, бетон с по-ниска якост и т.н. Ударните бормашини имат малко повече възможности, справят се с по-големи дълбочини на пробив и с по-твърди материали.

За какво още се използва бормашината

  • Завиване и развиване. За предпочитане е уредът да се върти и в двете посоки (наляво-надясно или по и обратно на часовниковата стрелка), за да може както да завинтва, така и да развинтва при необходимост от това. При някои модели е изрично посочено дали могат да се използват и като винтоверт;
  • Бъркане и смесване. Трябва да се постави специална приставка, за да може да се разбъркват различни субстанции. Така се постига търсената гъстота и хомогенност на бетон или пък се смесва бяла боя с друга разцветка в търсене на желания нюанс, който отново трябва да бъде хомогенен;
  • Къртене. Обикновената бормашина може да бъде полезна и за това, макар и да е за предпочитане да се използват специалните инструменти, които си носят и съответното име – къртачи.

Мощността е водещ фактор

Обикновените или ударните бормашини обикновено са доста леки и удобни за употреба. Голяма част от този тип уреди тежат под 2 кг. При това тегло най-често имат мощност между 700 и 1000 вата, като нерядко в това отношение не отстъпват на професионалните перфоратори и дори са по-универсални от тях.

Разбира се, последните си имат конкретно предназначение, а значително по-голямата им маса не е случайност. Що се отнася до споменатия диапазон на мощност, позволява да се извършват всички описани по-горе дейности. При това покупката на качествена бормашина съвсем не е скъпа инвестиция, а се и изплаща, благодарение на универсалните функции на уреда.

Важно е и с какъв тип патронник работи. Все по-предпочитани са уредите с бързозатягащи патронници, тъй като позволяват лесна смяна за секунди, която може да се осъществи само с една ръка, без да се прекъсва работата за дълго време.

Удобството и безопасността не трябва да се подценяват

  • Дребните на пръв поглед детайли са важни. За комфорт и сигурност от значение са следните компоненти:
  • Удобна ръкохватка. Трябва да бъде с противоплъзгащо покритие за сигурно хващане;
  • Предпазители. Има протектори, които пазят ръцете и други части на тялото на работещия от стружки и стърготини, но също така защитават и самия уред от замърсяване, което води често и до повреда;
  • Сферична връзка на кабела. Така се осигурява по-голяма свобода на движение и предпазва от евентуално прекъсване;
  • Функция за прахоулавяне. Прахът е един от факторите, които най-бързо износват електроуредите, колкото и да не си даваме сметка. А при наличие на такава опция в бормашината, намалява рискът от вдишване на почти невидими частици, както и необходимостта от сериозно чистене след работа;
  • Защита срещу повторно включване. В случай на случайно спиране на електричеството, това е доста полезна функция, която предпазва от нежелано включване веднага след възстановяване на електроподаването.

Малките детайли изобщо не са маловажни. Понякога те имат ключово значение както за качеството на работата, така и за вашата сигурност.

Next Post

Кожената дамска раница: задължителна за всяко пътешестващо момиче

Дамските раници са страхотен аксесоар за градската среда, но също така са вещ от първа необходимост за пътуващите момичета. Те подхождат на всеки ежедневен тоалет и вършат работа във всяка ситуация, в която пътешественичките изпадат. Свежото момичешко излъчване на раниците ни вдъхновява непрекъснато да изследваме нови дестинации. Удобството, което предлагат, […]
Дамски кожени раници Galdini

Може да харесате още