Иран представи свои нови оръжия за противовъздушна отбрана – Свят

Венцислава

Иран днес представи нови оръжия, включително и това, което според Техеран е местно производство противоракетна система „Амран“ и „Азаракш“, система за противоракетна отбрана на малка височина, предаде агенция ИРНА, съобщи Ройтерс.

Съобщението бе направено на фона на повишеното напрежение в региона, като подкрепяните от Иран бойци хути от Йемен извършиха поредица от нападения срещу кораби, свързани със САЩ, Великобритания и Израел в Червено море в знак на солидарност с ивицата Газа.

В отговор на нападенията на хутите САЩ атакуваха обекти в Йемен, както и съоръжения на подкрепяни от Иран групировки в Ирак и Сирия. На свой ред американските военни бази бяха атакувани в Сирия и Ирак. 

Днешната церемония по представянето на двете мобилни системи се състоя в присъствието на иранския министър на отбраната бригаден генерал Мохамед Реза Аштиани.

„С навлизането на нови системи в отбранителната мрежа на страната, способностите за противовъздушна отбрана на Ислямска република Иран ще се увеличи значително“, посочва ИРНА.

Според агенцията ракетната система „Арман“ „може едновременно да се изправи срещу шест цели на разстояние от 120 до 180 км“, а ракетната система „Азаракш“  „може да идентифицира и унищожава цели… на разстояние до 50 kм с четири готови за изстрелване ракети“.

Видеото е архивно!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Next Post

АИКБ: Категорично против сме отпадането на таксите за студенти държавна поръчка - България

От Асоциацията на индустриалния капитал в България се обявиха категорично против отпадането на таксите за обучаващи се студенти и докторанти държавна поръчка. От АИКБ считат, че това е крачка назад от приетата политика за търсене на съответствие и баланс между търсенето и предлагането на квалифицирани кадри. Мотивите на АИКБ са […]
АИКБ: Категорично против сме отпадането на таксите за студенти държавна поръчка - България

Може да харесате още