„Галъп“: Как щяха да гласуват българите, ако изборите бяха сега – България

Венцислава

Общо 37,4% от българите биха гласували на изборите за Народно събрание, ако те са в началото на април, а 34,2 на сто – на вота за Европейски парламент, сочи проучване на „Галъп интернешънъл болкан“, проведено за Българската национална телевизия (БНТ). 

Изследването е проведено за БНТ между 28 март и 5 април 2024 г. сред 805 души по метода „лице в лице“ с таблети. Извадката е представителна за пълнолетното население на страната. Максималното стандартно отклонение е ±3.5% при 50-процентните дялове. 1% от цялата извадка е равен на около 54 хиляди души. Изследването няма как да отрази последните развития и представлява моментна снимка към края на мандата на предходното правителство, обясниха от социологическата агенция.


Общо 37,4% от българите биха гласували на изборите за Народно събрание, ако те се проведат в началото на април, а от всички гласуващи, 3,5 на сто казват, че ще гласуват с „Не подкрепям никого“, сочат данните. От вота на гласувалите, ГЕРБ-СДС биха получили 27,4%, „Продължаваме промяната-Демократична България“ (ПП-ДБ) – 17,9 на сто, Движението за права и свободи (ДПС) – 15,2%, „Възраждане“ – 14,9%, Българската социалистическа партия (БСП) – 10,5%, „Има такъв народ“ (ИТН) – 5,2%. Останалите гласове остават за различни други по-малки формации.

На изборите за Европейски парламент биха гласували 34,2%, а 3,1 на сто декларират гласуване с „Не подкрепям никого“. Вероятните дялове на подадените за партии, коалиции и кандидати гласове изглеждат по сходен начин с тези за парламент, обясниха още от агенцията. На този вот ГЕРБ-СДС биха взели 27,9%, ПП-ДБ – 17,7%, ДПС – 14,8%, „Възраждане“  – 14,6%, БСП – 9,8%, ИТН – 5,4%.

От „Галъп интернешънъл“ допълниха още, че степента на неяснота е висока, доколкото регистрацията тепърва предстои, затова и данните няма как да се четат като прогноза за изборен резултат.

*Във видеото: Главчев: Стартираме интензивната подготовка на честни и свободни избори

Не пропускайте най-важните новини – последвайте ни в Google News Showcase

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Next Post

Заради напрежението в Близкия изток: Байдън отмени пътуването си до Делауеър - Свят

Джо Байдън прекъсна пътуването си до Делауеър за спешни консултации във Вашингтон по въпросите на Близкия изток. Напрежението в региона се покачи на фона на нарастващите опасения от иранско нападение срещу Израел, предаде АФП. Иран се закани да отвърне на удара, след като на 1 април предполагаем израелски удар изравни […]
Заради напрежението в Близкия изток: Байдън отмени пътуването си до Делауеър - Свят

Може да харесате още