Скандал с подкупи, наркотици и проститутки в Испания – Свят

Венцислава

Скандал, свързан с наркотици, проституция и подкупи за обществени поръчки, разтърсва управляващите социалисти в Испания преди парламентарните избори в края на годината, които според социологическите проучвания партията трудно ще спечели.

В центъра на аферата е Хуан Бернардо Фуентес, който беше принуден да подаде оставка като социалистически депутат от Канарските острови, предава .

Прокурорите твърдят, че 60-годишният Фуентес, известен още като Тито Берни, е събирал подкупи от бизнесмени в замяна на спечелване на обществени поръчки, европейски фондове или освобождаване от здравни инспекции по време на кризата Ковид-19.

Твърди се, че за да се възползват от схемата, бизнесмените са извършили първоначално плащане в размер на 5000 евро на спортна асоциация, ръководена от Фуентес, чрез „посредник“ – бизнесмена Антонио Наваро.

В замяна на допълнителни плащания в размер на до 3500 евро бизнесмените са получавали ВИП обиколки на парламента или са били водени на партита с кокаин, организирани в нощни клубове и четиризвездни хотели.

Испания, победи за левицата и крайната десница

Наваро е заявил пред испанските медии, че по време на пандемията е организирал и вечеря в луксозен ресторант в Мадрид, на която са присъствали 15 депутати от социалистическата партия, въпреки действащите по това време ограничения за пандемия.

Той е заявил също, че е организирал партита за колеги бизнесмени, които са включвали наркотици, проститутки и консумация на виагра.

Испанските медии публикуваха снимки на Фуентес, за които твърдят, че на тях той е с проститутки в хотели. На една от снимките се вижда как жена прегръща голите гърди на Фуентес в хотелска стая.

Фуентес е извършил предполагаемите престъпления заедно с племенника си, който е отговарял за отдела по животновъдство на Канарските острови.

Двамата мъже бяха задържани на 14 февруари заедно с 9 бизнесмени, които са разследвани за ролята им в така наречената афера „посредник“.

Фуентес отрича всички обвинения срещу него, включително използването на проститутки и приемането на наркотици.

Аферата доминира в заглавията на вестниците в Испания преди регионалните избори през май и общите избори, които се очакват през декември.

Тя е особено смущаваща, тъй като Социалистическата партия на министър-председателя Педро Санчес иска да премахне проституцията.

Досега проституцията беше толерирана в Испания, а много публични домове работеха като хотели или други места за настаняване, въпреки че сексуалната експлоатация и сводничеството са незаконни.

Социалистът Педро Санчес е новият премиер на Испания

Скандалът се случва в момент, когато според повечето социологически проучвания социалистите изостават от основната опозиционна консервативна Народна партия (НП).

Лидерът на НП Алберто Нунес Фейхоо поиска парламентарните избори да бъдат изтеглени по-рано, за да съвпаднат с регионалните избори през май, твърдейки, че правителството „е загубило доверието на испанския народ“.

Подробностите около скандала са „толкова неприлични, толкова жалки, толкова срамни и вредят толкова много на политиката и публичните институции, че не можем да продължаваме така“, добави той.

НП и крайнодясната партия Vox призоваха за създаването на парламентарна анкетна комисия за разследване на аферата.

Санчес стана министър-председател през юни 2018 г., след като бившият премиер от НП Мариано Рахой беше отстранен от поста с вот на недоверие, предизвикан от корупционен скандал.

В Испания свалиха Рахой с вот на недоверие

Социалистите се защитиха, като изтъкнаха факта, че веднага след избухването на скандала са отстранили Фуентес.

Партията има „нулева толерантност“ към корупцията, заяви ръководителят на групата на социалистите в долната камара на парламента Патси Лопес.

Министърът на парламентарните въпроси Феликс Боланос, който е смятан за дясна ръка на Санчес, нарече аферата „отвратителна“, а министърът на земеделието Луис Планас заяви, че е „отвратен“ от нея.

Next Post

Ще наблюдаваме броенето на бюлетините в реално време - Избори 2023

С по-малко от месец разполага Агенцията информационно обслужване, за да подсигури 12 хиляди мобилни устройства за видеозаснемане при броенето на бюлетините. Вече са ясни спецификациите на устройствата и стъпките на работа с тях в деня на вота, предава NOVA. Мобилни устройства – вариантите са таблети или телефони, но описаните спецификации […]
Ще наблюдаваме броенето на бюлетините в реално време - Избори 2023

Може да харесате още