Страшни маски, звънци и мечки: „Деведжии“ прогониха злите сили в Лесново – България

Венцислава

По необичайно време се провеждат от незапомнени време кукерските игри в село Лесново, Елин Пелин. Докато в цяла България това се случва или в първите дни на новата година или в дните около празника Сирни Заговезни, в Лесново кукерите обикалят къщите на селото и излизат на площада на 6-ти и 7-ми януари – Йорданов и Ивановден.


Савина Луканова

„Деведжии“ е кукерски празник, който се провежда от незапомнени времена всяка година през първата събота и неделя след Нова година в с. Лесново. Традиционните кукери носят кожи и звънци и се наричат „мечки“. Чрез специални магически танци, силен звън на чанове и страшни маски обичаят цели да бъдат уплашени и прогонени злите духове и орисници, така че да има богата реколта през следващата стопанска година.


Савина Луканова

Името им идва от турската дума за камилар. Според традицията през двата дни основната група за празника, съставена от младежи, които навършват пълнолетие през предстоящата година обикаля домовете на хората от Лесново, за да прогонят злото. Момчетата задължително са облечени като за сватба, а единият от младежите е пременен като булка в шопска носия. В процесията освен младоженец, кум и девер задължително включва и магаре с дисаги и негов водач.


Савина Луканова

От петък вечер до неделния следобед продължи празникът „Деведжии“ в село Лесново и тази година. Студът не уплаши основната група и „мечките“ и те спазиха дългогодишната традиция на селото. Сред маскираните тази година имаше и много деца, които се преобразиха в малки „мечета“.


Лесново/ Фейсбук страница

Главните действащи лица на празника – така наречената основна група, тази година бяха момчетата от набор 2006 година. Групата, преоблечени в празнични носии като младоженец, кум, девери и магарищар, пресъздадоха традиционната „Шопска сватба“, съпроводени от магаре, което да носи даровете, от гайдар и тъпанджия. За всеки лесновски дом това е вълнуващо събитие


Савина Луканова

След като обиколят всяка къща, момчетата отиват на площада и заедно с всички останали продължават да се веселят. Тази година хората си пожелаха да бъде по-добра от миналата, без страх и без бедствия.


Савина Луканова

Оглушителен звън, огън от слама насред площада, подскоци и танци сложиха край на празника. А жителите на с. Лесново могат да бъдат сигурни, че при толкова желание и ентусиазъм, вложени от всички участници, злото ще стои далеч от домовете им.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Next Post

Доказаха грипни вируси тип А в осем български града - България

Грипни вируси тип А са доказани в още осем български града, това сочи информация, публикувана на сайта на Национален център по заразни и паразитни болести (НЦЗПБ). „През седмици 52/2023 г. (25-31.12.2023 г.) и 1/2024 г. (01-07.01.2024 г. ) в Националната референтна лаборатория „Грип и ОРЗ“ са доказани чрез Real Time […]
Доказаха грипни вируси тип А в осем български града - България

Може да харесате още