Част от най-опасния астероид ще кацне в Америка – Любопитно

Венцислава

Почти три години след като докосна повърхността на астероида „Бену“, сондата OSIRIS-REx на НАСА се връща на Земята. Космическият апарат ще донесе проба, събрана по време на мисията.

Очаква се сондата да се приземи  в пустинята Юта в неделя, като по този начин се превръща в първата мисия на САЩ, която донася парче от астероид обратно на Земята.

„Бену“, космическа скала с форма на въртящ се връх, широка около половин километър, е най-опасният астероид. Смята се, че той е част от формирането на Слънчевата система.

Според експерти изучаването на свойствата му може да даде информация за времето на раждането на планетите. „Астероиди като Бену може дори да са донесли водата и древните градивни елементи на живота на планетата Земята“, коментира изследовател.

Капсулата ще навлезе в атмосферата, ще се отвори парашут и ще се приземи в определен район на полигон за изпитания и обучения в САЩ. След приземяването ѝ капсулата ще бъде отнесена в специално оборудвано помещение, за да се избегне замърсяване, където ще бъде обработена. 

Парчето от астероид ще бъде изследвано в специализирано помещение на космическия център „Джонсън“ на НАСА.

Екипите на НАСА смятат, че са събрани между 400 и 1000 грама материал. От ведомството посочват, че за предвидените експерименти са им необходими около 60 грама от състава на астероида. 

„Това ще бъде най-големият образец, който сме получавали от астероид досега“, заяви брат Боб Макке, куратор на метеорити във Ватиканската обсерватория.

Макке е разработил пикнометър – устройство за измерване на обема, плътността и порьозността на космическия материал. Оценката на тези характеристики ще даде ясна представа за това как се е появил „Бену“.

„Целият астероид представлява голяма купчина отломки. Толкова слабо, че OSIRIS-REx почти бе погълнат от Бену“, обяснява Данте Лаурета, главен изследовател от OSIRIS-REx.

Триизмерните стереоскопични изображения на „Бену“, които доведоха до намирането на безопасно място за кацане и взимане на проба, бяха изготвени от астрофизика Брайън Мей.

Специфичният състав на „Бену“ е една от причините той да бъде избран за първата американска мисия, която да вземе проба от астероид.

„Бену“ е като капсула на времето от раждането на Слънчевата система, примитивен обект, който може да ни разкаже повече за формирането на планетата Земя.

„Космическите мисии са стъпка, която ще ни позволи да научим повече за тези наистина важни скали и какво могат да ни кажат за началото на Слънчевата система.“

След като завърши мисията си, апаратът ще бъде преименуван на OSIRIS-APEX, а след това ще бъде изпратен на мисия до астероида „Апофис“. Според предварителните изчисления космическият апарат, ще достигне новата си цел през 2029 г.

Снимки на българин на сонда до опасен астероид

Next Post

Хеликоптер се разби край Гърмен - България

Хеликоптер е паднал край село Гърмен. Населеното място се намира недалеч от град Гоце Делчев. Стана ясно, че моделът на машината е „Робинзон”. Към мястото на катастрофата са изпратени линейки от Благоевград и Гоце Делчев, предаде NOVA. Частният хеликоптер е бил нает от Югозападното държавно предприятие в петък сутринта. Той трябвало да пръска селскостопански култури. […]
Хеликоптер се разби край Гърмен - България

Може да харесате още