Иранското ръководство уволни началника на полицията – Свят

Венцислава

Иранското ръководство отстрани от поста му началника на националната полиция Хосеин Ащари, станал обект на критики след като през септември в полицейски арест почина 22-годишната Махса Амини, съобщи иранската агенция ИСНА, цитирана от ДПА, предаде БТА.

Решението е било взето днес от върховния лидер аятолах Али Хаменей, предаде ИСНА, без да посочва причините.

Ащари от самото начало твърдеше, че полицията няма вина за смъртта на Амини. Опоненти обаче смятат, че младата жена е била пребита от полицаи и е починала от мозъчен кръвоизлив.

Хаменей назначи Ахмед-Реза Радан – досегашен заместник-началник, начело на иранската полиция.

Радан е известен с радикалния си подход. Той винаги е настоявал жените да се придържат стриктно към ислямските правила за облекло. Освен това, той смята, че младите мъже не трябва да следват западните тенденция при оформянето на косата си и да бъдат арестувани за нарушения.

Заради нарушения на човешките права, от 12 години Радан е включен в санкционния списък на САЩ.

На заглавната снимка: Върховният лидер на Иран аятолах Али Хаменей (вдясно) разговаря с генерал Ахмад Реза Радан, който беше назначен днес за началник на националната полиция.

Next Post

Масови протести в Иран - Свят

Многолюдни протести се състояха днес в много ирански градове по повод третата годишнина от свалянето на украински пътнически самолет от иранските сили за сигурност, както и срещу предстоящата екзекуция на двама младежи, участвали в демонстрациите, обхванали в последните месеци страната, предаде ДПА. Ужасът продължава: Екзекутираха още двама души, свързани с […]
Масови протести в Иран - Свят

Може да харесате още