Какво каза майката, след като получи детето си, разменено в „Шейново” – България

Венцислава

„Тя е много е крехка, мъничка, уникално красива е, нашата е. Няма как да я сбъркам, ако видя две бебета, сложени едно до друго”. Думите са на майката, подала сигнала за размяната на бебетата в „Шейново”. Днес тя за първи път видя и прегърна рожбата си, предава NOVA.

Точно в 11:00 часа днес тя отново се събра с дъщеря си, 4 месеца след раждането ѝ.

„За моите клиенти беше изключително щастлив ден, те не са виждали  детето си от 4 месеца”, заяви адвокатът на семейството Стоян Стойков: „Самата среща премина много емоционално, за първи път се срещнаха и майките, за първи път освен бебетата, размениха и първите им биберони, шишета, храна, дрехи. Визуално децата имат голяма разлика. Едното е с тъмна коса, другото със светла, едното е с тъмни очи, другото със сини”.

Разменените бебета вече са при биологичните си родители

И в щастието на родителите обаче има място за тъга.

„Добре се чувстваме. Щастливи и същевременно тъжни, че все пак вземаме нашето биологично дете, нашата кръв и даваме друго, което го обичаме като свое собствено. Затова чувствата са смесени”, казва майката.

 Семейството има и друго дете.

„Не сме ѝ казали и няма да ѝ кажем. Доколкото можем ще ги опазим до навършване на по-голяма възраст, за да могат да разбират, да разсъждават трезво. Защото това не е новина, която може да се поднесе на едно дете и да не обърка”, смята потърпевшата жена.

Директорът на „Шейново: Трима души вече са с дисциплинарни наказания заради случая с разменените бебета

Случаят е прецедент в България. И е бил предизвикателство и от правна, и от житейска гледна точка, признава адвокат Стойков.

„Чисто правно да подпиша споразумение за предаване на жив човек е прецедент. Двете страни с документ скрепихме предаването на децата. Затова подписахме споразумение между родителите”, обясни адвокатът.

Ако размяната не беше станала доброволно, казусът е щял да бъде решен по съдебен път, с дълга и тромава процедура.

„Бях решил да се срещна с ръководството на Софийския градски съд, за да съдействат бързо в такова производство. Много е важно, защото тези деца растат, опознават околния свята и всеки един ден за тях беше фатален”, смята адвокатът.

За момента семейството няма намерение да съди болница „Шейново”. Те са заявили своите претенции за обезщетение.

„Ами то е редно. Грешките трябва да се наказват, особено професионалните”, подчерта адвокатът.

Улеснение в случая е бил фактът, че всички документи са изрядни и коректно попълнени. Грешката е била най-съществената възможна – размяна на самите бебетата.

Rate this post
Next Post

Протест блокира участък от АМ "Струма" - България

С обещание за среща с отговорните институции приключи протестът на жители от шест благоевградски села, при който бяха блокирани пътни участъци.  Протестът започна около 15:00 часа в района на двете кръгови кръстовища на автомагистрала (АМ) „Струма“ при благоевградското село Зелен дол. БТА Причина за протеста бе недоволството на хората, че […]
Протест блокира участък от АМ "Струма" - България