Масови протести в Иран – Свят

Венцислава

Многолюдни протести се състояха днес в много ирански градове по повод третата годишнина от свалянето на украински пътнически самолет от иранските сили за сигурност, както и срещу предстоящата екзекуция на двама младежи, участвали в демонстрациите, обхванали в последните месеци страната, предаде ДПА.

Ужасът продължава: Екзекутираха още двама души, свързани с протестите в Иран

Хора от цялата страна се отзоваха на новите призиви за протести през уикенда, когато се навършиха три години от свалянето от иранския Корпус на гвардейците на Ислямската революция на самолета „Боинг 737“ малко след излитането му от Техеран за Киев на 8 януари 2020 г.

Всички 176 пътници на борда загинаха. В крайна сметка Иран призна, че е объркал пътническия самолет с вражеска мишена на фона на нарастващо напрежение между Иран и САЩ, уточнява агенцията.

В Иран екзекутираха участник в протестите

Протестите, организирани през уикенда в най-малко 17 града, са били най-големите в страната през последните месеци според базирания във Вашингтон мозъчен тръст „Институт за изучаване на войната“.

Рано тази сутрин близки на осъдените на смърт Мохамед Г. и Мохамед Б., се събраха пред затвора „Гохардащ“ в Карачи, за да протестират срещу планираната им екзекуция, написаха в социалните мрежи активисти. Онлайн медии съобщиха, че предстои тази екзекуция да бъде изпълнена скоро.

Иран премахва нравствената полиция, задържала Махса Амини

Двамата младежи, на 19 и на 22 години, бяха осъдени на смърт за предполагаем палеж на правителствена сграда, за раняване на служител по сигурността и за прегазване на полицай по време на протести в Иран, започнали през септември. Те получиха смъртни присъди във връзка със залялата страната вълна от протести, предизвикана от смъртта на иранската кюрдка Махса Амини на 16 септември 2022, припомня агенцията.

Десетки жертви при стрелба срещу протестиращи в Иран

Миналата събота Иран екзекутира двама млади мъже, обвинени в убийството на служител по сигурността по време на протестите през ноември, допълва ДПА. 

Rate this post
Next Post

Ще договорят със САЩ нова мощност на АЕЦ „Козлодуй“ - България

Комисията по енергетиката в Народното събрание чрез проект на решение възложи на Министерски съвет да проведе преговори с правителството на САЩ за сключване на Междуправителствено споразумение за изграждане на нова ядрена мощност в АЕЦ „Козлодуй“ с технологията АP1000. В приетото решение е записано, че МС чрез министъра на енергетиката в […]
Ще договорят със САЩ нова мощност на АЕЦ „Козлодуй“ - България