Какво да вземем предвид при избора на водна помпа

Венцислава

С използването на водните помпи се спестява ръчното носене на вода, което ги прави особено практични. Във всяко домакинство, в бизнеса и предимно в земеделието много дейности се извършват лесно и бързо с помощта на водни помпи.

Освен че можете да използвате водна помпа за поливане, различните типове водни помпи могат да са полезни и за източване на вода при наводнение, за пълнене и източване на басейн, да се разнасят торове и препарати между растенията и др.

Какви видове помпи се срещат на пазара

Пазарът предлага на потребителите огромно разнообразие от водни помпи, което в първия момент може да е леко объркващо заради многото модели и марки.

Най-често използваните помпи за вода са от категориите потопяеми, електрически водни помпи с малък дебит, градински водни помпи и български водни помпи от хидрофорен тип.

Сред другите помпи, на които може да разчитате според практическите си нужди, са:

  • Сондажни – с тях можете да доставяте вода от дълбоки кладенци;

  • Бензинови – могат да подават вода с голям дебит, с 4-тактови двигатели, подходящи за напояване на големи земеделски площи;

  • Дизелови – приличат по характеристики на бензиновите, но са по-икономични и по-скъпи;

  • Помпи за мръсна вода – изсмукват вода с твърди частици в нея;

  • Помпи на газ – приличат на бензиновите, по-икономични са от тях.

Как да изберете подходящата помпа

Независимо дали търсите водна помпа да напоявате малка градина, да доставяте резервна вода, или с някаква друга цел, има редица основни показатели, които може да са ръководещи при избора ви:

Дебит

Той определя скоростта на водата и нейното количество при движението ѝ от водоизточника до крайната точка. Измерва се в кубици или литри на час/минута.

Напор на водния стълб

Напорът – това е максималната височина, на която помпата може да подава вода. Напорната височина представлява разликата между оста на помпата и крайната точка на доставяне на вода. От напора зависи доколко помпата може да задвижва вода на определено разстояние във вертикална посока. Минималният напор зависи и от налягането на водата.

Дълбочина на засмукване

Тя представлява максималното вертикално разстояние от водата до водната помпа. Различните помпи имат различна дълбочина на засмукване. При обикновените тя е до 8-10 м, но при сондажните е по-голяма – 20-30 м.

Ако се нуждаете от помпа, която ще засмуква вода от дълбок воден басейн като кладенец например, трябва да изберете помпа с по-голямо вертикално засмукване.

Материали и задвижване

Както дизайнът, така и качествените материали, вложени в изработка на помпата, могат да допринесат за безпроблемната работа на уреда.

Според задвижването има:

– помпи с една турбина и колело, което засмуква и придвижва водата;

– помпи с няколко колела.

Предимство имат мулти помпите, защото при преминаване на водата през всяко колело тя повишава налягането си.

Мощност и захранване

Всяка помпа има различна мощност и различно захранване – еднофазно, двуфазно и трифазно.

Що се отнася до комфортното и практично използване, може да се спрете на помпи с автоматично засмукване. Те имат защитен механизъм, който стопира уреда при липса на вода.

Избирайки модел сред предложенията от потопяеми водни помпи, цени има различни, доста изгодни, като се отчете, че потопяемите помпи работят почти безшумно и много ефективно.

Дали ще изберете малки водни помпи, или с по-голям дебит и по-мощни, зависи от приложението им. Трябва да знаете още, че помпите с вложени керамични механични уплътнения могат да се експлоатират по-дълго. За изработените от алуминиеви отливки пък е характерно, че са леки и се транспортират по-лесно, а и са много здрави.

Предварително потърсете информация за производителя, а докато избирате водна помпа, се запознайте добре с характеристиките ѝ. Интересувайте се и дали магазинът предлага сервиз.

Next Post

Как умело да съчетаваме златни бижута?

Носенето на златни бижута винаги ще бъде модерно и към почти всяко облекло може да се добави ефектен златен детайл. Съчетаването на всички аксесоари трябва да бъде обмислено, ако искате да получите добър резултат. Можете например да използвате само едно от вашите олекотени златни бижута като акцент или две-три, които […]
golden-jewellery

Може да харесате още