Китай: Ще смажем опитите за независимост на Тайван – Свят

Венцислава

Китайските военни се заканиха да „смажат“ всички опити за установяване на независимост на Тайван, ден преди решаващите президентски избори на острова, за който Пекин твърди, че е част от неговата територия, предаде АФП.

„Китайската народноосвободителна армия поддържа висока бдителност по всяко време и ще предприеме всички необходими мерки, за да смаже твърдо опитите за независимост на Тайван под всякаква форма“, заяви говорителят на китайското Министерство на отбраната Джан Сяоган.

Реално Тайван е независима държава под името Република Китай, която обаче е призната от много малко други страни заради категоричната позиция на Пекин.

Китай: Тайван създава паника

В края на Китайската гражданска война през 1949 г. официалното китайско правителство се премества на острова, докато континенталната част от страната е превзета от армията на Мао Дзъдун, основателя на Китайската народна република.

Република Китай е една от основателките и постоянните членове на Съвета за сигурност на ООН. През 1971 г. обаче мястото ѝ е предадено на Китайската народна република.

В наши дни Република Китай е призната от 13 други държави, но на практика поддържа отношения с повечето страни по света чрез свои представителства. Тайван е 22-рата най-голяма икономика и водещият производител на компютърни чипове в света.

Китай продължава провокациите срещу Тайван

В Тайван има две основни политически коалиции, формирани на база отношението им към Пекин, чиито сили изглежда изравнени в навечерието на изборите. Сините настояват за запазване на настоящото положение. А Зелените искат засилване на независимостта на Тайван и признаването ѝ от повече други страни.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Next Post

Новият крал на Дания: 10 факта за за Фредерик Х - Любопитно

Датското кралско семейство винаги е било предмет на внимание и любопитство, а сега, с настъпването на новата епоха, свързана с абдикацията на кралица Маргрете, интересът е още по-голям. С нея си отива и една епоха, а света остава без нито една дама на трона – след смъртта на Елизабет Втора, […]
Новият крал на Дания: 10 факта за за Фредерик Х - Любопитно

Може да харесате още