Откриха най-близките до Земята черни дупки – Технологии

Венцислава

Астрофизици от университета на Падуа, Италия, са установили, че звездният куп Хиади съдържа няколко черни дупки, което ги прави най-близките до Земята, пише месечното издание на Кралското астрономическо дружество. 

Звездният куп Хиади се намира в съзвездието Телец на около 150 светлинни години от нашата планета.

Астрофизиците са използвали моделиране, за да оценят еволюцията на небесните тела, влизащи в състава на Хиадите. Резултатите от направения анализ са сравнени с действителните позиции и скорости на звездите в купа.

Според учените наблюдаваната динамика може да съответства на масата и размерите на Хиадите само ако в центъра на звездния куп се намират две или три черни дупки

Доскоро за най-близката черна дупка до Слънчевата система се смяташе Гая BH1 (Gaia BH1), която се намира на 1400 светлинни години от Земята.

Учените отбелязват, че изследването е помогнало да се разбере как наличието на черни дупки влияе върху еволюцията на звездните купове, и освен това предоставя нови данни за разпределението на черните дупки в галактиката.

Next Post

Павел Кьосев: Магазинът трябва да е лесен за намиране онлайн, бърз за поръчка и отговорен към клиентите си - Любопитно

Източник: Credissimo Как започнахте работа в Credissimo? Беше неочаквано. Поканиха през една външна агенция за обучения да консултирам Кредисимо в частта Обслужване на клиенти, Телемаркетинг и Продажби. Това стана преди четири години и половина. След известно време се свързаха с мен и ме поканиха да оглавя дирекция Обслужване на клиенти […]
Павел Кьосев: Магазинът трябва да е лесен за намиране онлайн, бърз за поръчка и отговорен към клиентите си

Може да харесате още