Колко ще струват избори 2 в 1 – България

Венцислава

Три години, прекарани в избори, ни струваха 710 млн. лв. Сметката е на Института за развитие на публичната среда, предава NOVA.

От там изчисляват, че от седемте пъти, в които отидохме до урните най-скъпия вот е този на местните избори от есента на 2023 г. – те струваха над 188 млн. лв. Разходите за последните парламентарни избори от миналата година пък са почти 100 млн. лв.

Радев: Започвам среща с всички потенциални премиери – днес, утре, ако се наложи и в почивните дни

Най-голям дял от средствата в кампаниите са за възнаграждения на членовете на секционните, районните и общинските избирателни комисии – малко над 239 млн. лв. Друго голямо перо е транспорта на машинните устройства. В момента прогнозната стойност за изборите за европейски парламент, която ЦИК е обявила, е в размер на 940 800 лв. с вкл. ДДС. Ако изборите се проведат в различни седмици, то логично тези разходи ще се удвоят.

Отиваме на избори: ИТН получи и върна празна папката с мандата

Изводът на Института е, че вот 2 в 1 ще струва на държавния бюджет приблизително колкото местния миналата година или проведените през ноември 2021 г. парламентарни и президентски избори, а насрочването на избори в различни дни допълнително ще оскъпи процеса.

Не пропускайте най-важните новини – последвайте ни в Google News Showcase

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Next Post

Никола Минчев ще е водач на листата на ПП за евровота - България

„Продължаваме промяната” се събра на второто си общо събрание, за да реши за кандидат-листата за европейските избори. Вече е ясно, че водач ще бъде Никола Минчев, очаква се утре да станат ясни и имената на останалите кандидати. Това предаде NOVA. Ще бъдат гласувани и нови колективни органи на управление, но […]
Никола Минчев ще е водач на листата на ПП за евровота - България

Може да харесате още