Министър Меджидиев: Настояваме пред ЕК да се прекрати договорът за доставка на ваксини за COVID-19 – България

Венцислава

България настоява пред Европейската комисия да бъде прекратен договорът за доставка на нови ваксини срещу COVID-19, заяви пред журналисти в парламента служебният здравен министър Асен Меджидиев.

Той каза, че на 9 декември е присъствал на заседание на европейската комисия по здравеопазване и ясно е изразил позиция, че България няма нужда от нови ваксини срещу COVID-19. 

COVID-19 у нас: Ръст в броя на хоспитализираните

По думите на Меджидиев в началото на 2023 г. изтича срокът на годност на общо един милион и половина дози ваксини на „Пфайзер“ и 8800 ваксини на „Модерна“. Тези препарати ще трябва да бъдат бракувани и унищожени, разясни министърът.

Той добави, че вече са бракувани над един милион дози на „Пфайзер“ и 90 000 дози от „Астра Зенека“.

Румъния е на крачка от грипна епидемия

„Ако получим нови дози, те отново ще бъдат с кратък срок на годност и отново ще трябва да ги бракуваме. Което означава, че веднъж плащаме, за да ги купим, и още веднъж ще плащаме за бракуването им“, каза Асен Меджидиев. От думите му стана известно, че доставката на нови ваксини е договорена предварително, това е обща поръчка за целия Европейски съюз, повечето дози са платени предварително.

„Настоях пред европейската комисия по здравеопазване да се помисли за възможност да се възстановят поне част от средствата, платени за поръчаните ваксини, обясни министърът. Изказването му е получило подкрепата на представителите на други 15 държави от ЕС, включително и на Германия. Чакаме решението на борда по здравеопазване на Европейската комисия“, поясни Меджидиев. 

Ситуацията с COVID-19 в Китай силно разтревожи СЗО

Меджидиев заяви още, че в момента данните за епидемичната ситуация в България не са обезпокоителни.

„Инфекцията протича леко, въпреки че вариантите са по-заразни. По думите му това се дължи на факта, че у нас много голяма част от хората вече са преболедували и имат някакъв имунитет. Новият вариант е по-заразен, заразяват се и ваксинирани, но много по-леко протича, дори грипът протича по-тежко“, добави министърът.

Rate this post

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Next Post

Иранското ръководство уволни началника на полицията - Свят

Иранското ръководство отстрани от поста му началника на националната полиция Хосеин Ащари, станал обект на критики след като през септември в полицейски арест почина 22-годишната Махса Амини, съобщи иранската агенция ИСНА, цитирана от ДПА, предаде БТА. Решението е било взето днес от върховния лидер аятолах Али Хаменей, предаде ИСНА, без […]
Иранското ръководство уволни началника на полицията - Свят