Ще договорят със САЩ нова мощност на АЕЦ „Козлодуй“ – България

Венцислава

Комисията по енергетиката в Народното събрание чрез проект на решение възложи на Министерски съвет да проведе преговори с правителството на САЩ за сключване на Междуправителствено споразумение за изграждане на нова ядрена мощност в АЕЦ „Козлодуй“ с технологията АP1000.

В приетото решение е записано, че МС чрез министъра на енергетиката в срок до 1 март 2023 г. трябва да предприеме всички необходими действия за изграждане на енергиен обект – ядрена централа за утвърдената от Агенцията за ядрено регулиране (АЯР) Площадка номер 2 – блок 7 на АЕЦ „Козлодуй“.

АЕЦ „Козлодуй” и „Фраматом” подписаха споразумение за доставка на ядрено гориво

Освен това МС трябва да предприеме и всички необходими действия за започване на лицензионна процедура и процедура по ОВОС за изграждане на втори идентичен блок на утвърдената от АЯР площадка – блок 8 на АЕЦ „Козлодуй“.

МС трябва вземе и решение за обявяване на енергийния обект – ядрена централа за „обект с национално значение“ по смисъла на Закона за устройство на територията и за „национален обект“ по смисъла на Закона за държавната собственост.

По този повод по-рано на заседанието на комисията служебният министър на енергетиката Росен Христов каза, че България има нужда да изгради четири нови ядрени реактора – два в АЕЦ „Белене“ и два на площадката в АЕЦ „Козлодуй“.

Подписаха договор за доставка на ядрено гориво за 5 блок на АЕЦ „Козлодуй“

Това предложение ще бъде официално представено през следващата седмица, когато Министерството на енергетиката ще обяви идеите си са развитието за развитието на българската енергетика, при представянето на новата Енергийна стратегия.

Възстановиха работата на шести блок на АЕЦ „Козлодуй“

Според Христов страната ни трябва да се стреми към това да разполага с 4 000 мегавата ядрени мощности, а за целта трябва да се преговаря с всички водещи компании като „Уестингхаус, „Фраматом“ и Е Де Еф (EDF), а не само с правителството на САЩ.

Next Post

Какво каза майката, след като получи детето си, разменено в „Шейново” - България

„Тя е много е крехка, мъничка, уникално красива е, нашата е. Няма как да я сбъркам, ако видя две бебета, сложени едно до друго”. Думите са на майката, подала сигнала за размяната на бебетата в „Шейново”. Днес тя за първи път видя и прегърна рожбата си, предава NOVA. Точно в […]
Какво каза майката, след като получи детето си, разменено в „Шейново” - България

Може да харесате още