ЕС се намеси в спора на България с РС Македония – Свят

Венцислава

Върховният представител по външна политика на Европейския съюз Жозеп Борел осъди днес инцидента с нападението срещу Християн Пендиков в Охрид.

„Напоследък сме свидетели на ескалация на напрежението между Северна Македония и България с недопустими инциденти и провокации”, заяви европейският дипломат.

По време на днешния съвместен брифинг след срещата с министъра на външните работи на РС Македония Буяр Османи, Борел изрази увереност, че отговорните за инцидента ще бъда изправени пред правосъдието.

Върнаха българския посланик в Скопие

„Убеден съм от изявленията на вашето правителство, че отговорните лица ще бъдат изправени пред правосъдието. Но в същото време чуваме и неприемливи изказвания, които правят някои политици националисти, които подбуждат към омраза и намекват за насилие. Това може само да доведе до по-нататъшна ескалация на напрежението и не е благоприятно за атмосфера, улесняваща добросъседството и добрите отношения“, заяви върховният представител по външна политика на ЕС.

„Категорично осъждам всяко подстрекаване към насилие. Съвместната работа за насърчаване на атмосфера на диалог и взаимно уважение е от решаващо значение, защото това е европейският път. Това е основата, върху която се изгражда Европейският съюз“, каза Борел.

Вашингтон: София и Скопие да спрат с ескалацията

Той подчерта, че в момент, когато основите на Европа са застрашени от агресор, целящ да дестабилизира континента и да предефинира неговата архитектура на сигурност, трябва да се подчертае значението на мира и добросъседството.

Next Post

Карамфилова: Ще направим всичко възможно да махнем италианските отпадъци - България

Най-важните задачи, която си поставяме са във връзка с предоговарянето на Плана за възстановяване и устойчивост и продължаване на действията с наказателните процедури. Така или иначе там има сериозен напредък и трябва да продължим. Ключова задача са и дейностите по управление на отпадъците. Начертахме план за действия с регионалните инспекции […]
Карамфилова: Ще направим всичко възможно да махнем италианските отпадъци - България

Може да харесате още