Il privilegio del bianco: Седемте жени, които имат право да носят бяло пред папата – Любопитно

Венцислава

Наричана le privilège du blanc на френски или il privilegio del bianco на италиански, специалната традиция да носят бели дрехи за среща с папата, е разширена само за определени католически кралици и принцеси и обикновено е запазена за важни събития във Ватикана като частни аудиенции, канонизации, беатификации и специални литургии. 

Малко хора знаят, но по време на среща с папата се изисква от жените да носят черна роба с дълги ръкави, а главата трябва да е покрита. Тази древна традиция датира от времето, когато монархията била основният режим на управление в целия свят.

В момента само седем жени притежават привилегията да носят бяло – кралицата на Испания София, кралица на Белгия Паола , Великата херцогиня Мария Тереза ​​от Люксембург, кралицата на Белгия Матилда, кралицата на Испания Летисия, принцесата на Неапол Марина и, разбира се, принцесата на Монако Шарлийн. 

Шарлийн, която прие католицизма преди сватбата си с Алберт през 2011 г., е упражнила тази привилегия веднъж, когато се срещна с папа Бенедикт XVI във Ватикана през януари 2013 г. Появата ѝ предизвика вълнение сред кралските наблюдатели, тъй като монарсите на Монако не са традиционно считани за най-католическите кралски особи. Пресслужбата на Ватикана обаче потвърди след срещата през 2013 г., че Шарлийн е получила „привилегията на бялото“ – което я прави първата съпруга от Монако, включена в специалния списък.


Getty Images

Привилегията на белите дрехи дори доведе до малък политически скандал. През април 2006 г. Чери Блеър, съпругата на бившия британски премиер Тони Блеър и последователна католичка, носеше бяло, когато се срещна с папа Йоан Павел II във Ватикана. Решението на Блеър да носи бяло – въпреки че не беше съпруга на католически монарх – предизвика осъждане от католическия британски депутат.

Също така, само защото тези жени имат привилегията да носят бяло не означава, че винаги избират тези дрехи за височайшите си посещения. По време на церемонията по встъпването в длъжност на папа Франциск през март 2013 г. Шарлийн избра да носи черно вместо бяло.

Летисия също реши да се откаже от традиционната бяла дреха, когато се срещна с Франциск през юни 2014 г.

Next Post

НИМХ: Снегът слиза на 1500 м надморска височина - България

С нахлуването на студен въздух границата на снега ще се снижи от 2500 м до 1500 м, съобщиха в своята Facebook страница от Национален институт по метеорология и хидрология (НИМХ). През нощта валежите от северозапад ще продължат спират, а облачността ще се разкъсва и намалява, до сутринта и в крайните […]
НИМХ: Снегът слиза на 1500 м надморска височина - България

Може да харесате още