Макрон поиска французите да започнат да пестят вода – Свят

Венцислава

Френският президент Еманюел Макрон обяви планове за намаляване на потреблението на вода с 10% във всички сектори на икономиката до 2030 г. и поиска от министерствата и предприятията да представят план за пестене на вода до лятото на 2023 г., за да се избегнат кризисните последици от вероятна суша.

Макрон пътува до Лазурния бряг, където представи план за намаляване на потреблението на вода с оглед на предстоящото лято на брега на най-големия резервоар в Европа – Сер-Понсон, предава .

„Подценявали сме риска“: Катастрофален сценарий за Европа

„Планът за използване на водата е преди всичко план за ефективност в дългосрочен план. Искам да фиксирам цел за нашата страна: до 2030 г. да намалим потреблението на вода с 10% във всички сектори. Това е безпрецедентна модернизация на политиката на нашата страна за използване на водата“, каза той Макрон.

Никой вече не е защитен от най-големия бич в Европа в момента

След като през есента представи план за намаляване на потреблението на електроенергия в страната в условията на енергийна криза, той поиска от министерствата и предприятията да представят план за пестене на вода до лятото на 2023 г.

„За да се подготвим успешно за лятото, което обещава да бъде трудно, до началото на май ще представим инструментариум по същия начин, както в енергийния сектор, който ще гарантира, че всички са отговорни. В светлината на настъпващата суша всеки жест е от значение. До лятото всеки французин, земеделски производител, кмет или предприятие ще има набор от правила за използване на водата. Ще изискваме план за пестеливо използване на водата от всеки сектор“, каза той.

Президентът обаче отбеляза, че „всички кризи няма да бъдат избегнати и това лято“ поради тежкото положение в редица общини.

Това, което се случи в Европа през лятото, няма прецедент

Макрон заяви, че на фона на продължителната липса на инвестиции системите за водоснабдяване във Франция са се влошили, като отбеляза, че „всеки пети литър“ се губи от течове, и обеща, че правителството ще отделя 180 млн. евро годишно за борба с тях и за модернизиране на водоснабдителните системи.

Франция е изправена пред безпрецедентно суха зима. През февруари националната метеорологична служба на Франция съобщи за „рекордна зимна суша“, след като страната преживя рекордно дълъг период без валежи – 32 дни без дъжд, в резултат на което почвите и подпочвените води в повечето френски региони пресъхнаха. Ограничения на водоснабдяването са въведени в 15 общини.

ЕК: Сушата в Европа е най-тежката от поне 500 години

Лятото на 2022 г. е било най-горещото, регистрирано в Европа. Във Франция необичайните горещини предизвикаха суша и във всички столични департаменти бяха наложени ограничения на водата. Без питейна вода останаха 2000 общини. Високите температури доведоха до големи пожари.

Next Post

Гълъб Донев праща Николай Милков като посланик в НАТО - България

Служебното правителство предлага настоящия министър на външните работи в кабинета Николай Милков за представител на България в НАТО. Това става известно от правителствено решение, публикувано в системата за правна информация на Министерския съвет.  Решението е взето на 31 март и е подписано от премиера Гълъб Донев и Главния секретар на […]
Гълъб Донев праща Николай Милков като посланик в НАТО - България

Може да харесате още