Гълъб Донев праща Николай Милков като посланик в НАТО – България

Венцислава

Служебното правителство предлага настоящия министър на външните работи в кабинета Николай Милков за представител на България в НАТО. Това става известно от правителствено решение, публикувано в системата за правна информация на Министерския съвет. 

Решението е взето на 31 март и е подписано от премиера Гълъб Донев и Главния секретар на Министерския съвет Красимир Божанов. 

Милков ще предложи назначаване на нов посланик на България в НАТО

С него правителството предлага на президента на България да издаде указ, с който освобождава Николай Милков от длъжността извънреден и пълномощен посланик на България във Френската република и в Княжество Монако и постоянен представител на България към ЮНЕСКО със седалище в Париж, както и указ за назначаването му за постоянен представител на България в Северноатлантическия съвет към Организацията на Северноатлантическия договор със седалище в Брюксел, Кралство Белгия.

Николай Милков е роден на 10 декември 1957 г. в София. Завършил е Френската гимназия в София, а висшето си образование получава в Департамента по Международни отношения на Университета за национално и световно стопанство.

Професионалното си развитие започва в научната сфера, а през 1991 г. му е присъдена научната степен доктор за дисертация в сферата на международните отношения и най-новата история. 

В държавната администрация започва работа през 1992 г., като първоначално заема различни длъжности на цивилен служител в Министерството на отбраната. След това преминава на работа в Министерството на външните работи (МВнР), но през 2010 г. след конкурс се завръща в Министерството на отбраната като постоянен секретар. 

Кой е Николай Милков Милков – служебен министър на външните работи

В МВнР е на работа от 1997 г. В дипломатическата служба е заемал различни длъжности, сред които директор на Дирекция „Външнополитическо планиране, информация и координация“, заместник-министър на външните работи с ресори на отговорност европейски страни, включително Югоизточна ЕВропа, и въпроси на сигурността. В това си качество е член на Комисията за експортен контрол и секретар на Междуведомствения комитет за членството на България в НАТО. Бил е посланик на страната ни в Румъния, Канада, Франция, Монако, генерален консул в Ню Йорк и постоянен представител в ЮНЕСКО.

На 2 август 2022 г. е назначен за служебен министър на външните работи в служебното правителство на Гълъб Донев.

Next Post

Деси Цонева и Иван Димитров напуснаха Hell’s Kitchen - Любопитно

Иван Димитров, готвач с професионален опит в Германия, е поредният изгонен от Hell’s Kitchen. След сериозен провал в кухнята шеф Виктор Ангелов се раздели с един от най-добрите готвачи в синия отбор. Въпреки опита си, Иван допусна сериозни грешки и стана поредния изгонен от Кухнята на Ада. Елиминацията на Иван […]
Деси Цонева и Иван Димитров напуснаха Hell’s Kitchen - Любопитно

Може да харесате още