МВФ предупреди за фалита на САЩ – Свят

Венцислава

Международният валутен фонд предупреди за тежки последици, ако САЩ спрат да плащанията по задълженията си заради бързо наближаващия краен срок, в който страната трябва да повиши или преустанови тавана на държавния си дълг, предава .

„Нашата оценка е, че ще има много сериозни последици не само за САЩ, но и за световната икономика, ако настъпи неплатежоспособност по дълга на САЩ“, заяви пред репортери директорът по комуникациите на МВФ Джули Козак, като насърчи всички страни да решат въпроса в спешен порядък.

САЩ са в риск от безпрецедентен фалит 

Републиканците и демократите остават силно разделени по въпроса за тавана на дълга, като републиканците в Конгреса настояват администрацията на Байдън да се съгласи на значителни бюджетни съкращения в замяна на подкрепата им за вдигане на лимита, преди страната да е изчерпала парите за плащане на съществуващите сметки.

Демократите призовават за „чисто“ увеличаване на лимита на заемите, обвинявайки републиканците, че използват „екстремни“ тактики, за да се опитат да прокарат политическата си програма преди така наречената „дата Х“ – момента, в който САЩ няма да могат да изпълняват финансовите си задължения.

Кен Грифин: Американският капитализъм се срива пред очите ни

По-рано тази седмица президентът на САЩ Джо Байдън се срещна с председателя на Камарата на представителите на републиканците Кевин Маккарти в неуспешен опит да се намери обща позиция по въпроса.

Лидерите трябва да се срещнат отново в петък в опит да решат въпроса преди датата „X“, за която Министерството на финансите на САЩ наскоро предупреди, че може да настъпи още на 1 юни.

МВФ предупреди за възможността от по-високи разходи по заемите, по-широка глобална нестабилност и икономически последици в случай на фалит на САЩ.

„През последните няколко години видяхме един свят, който беше засегнат от много сътресения, така че бихме искали да избегнем тези тежки последици“, каза Козак.

Rate this post

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Next Post

Гешев се прибира от официалното си посещение в САЩ - България

Въпросът за оставката на главния прокурор остава в центъра на коментарите на политиците. Обединяващо е мнението, че отстраняването на Иван Гешев не може да изчерпа реформата в съдебната система. В събота Гешев се прибира от официалното си посещение в САЩ, съобщи NOVA, позовавайки се на източници от Съдебната палата. Членове на прокурорската колегия […]
Гешев се прибира от официалното си посещение в САЩ - България