Защо някои страни не признават Палестина – Свят

Венцислава

Откакто съществува Палестина, тя е оспорвана. Според „Британика“ и „История“ думата „Палестина“ произхожда от „Филистия“ – думата, която гръцките писатели използват, за да опишат филистимците – група от вероятно свързани с гърците морски народи, които се заселват в района североизточно от Египет през XII в. пр.н.е.

През годините различни народи са наричали региона свой дом – филистимците, ханаанците, евреите, Персийската империя, династията на Александър Велики, Римската империя, Османската империя и други, чак до XXI век. По пътя и в продължение на хиляди години регионът придобива още едно значимо име, важно за евреите, християните и мюсюлманите по света – име, което ще определи неговата неопределена съдба: Светите земи.

Но именно началото и средата на XX век водят пряко до оспорвания понастоящем политически статут на Палестина като призната, суверенна държава. По време на Османската империя (1517-1917 г.) Палестина не е държава, а административен регион. „Отворена демокрация“ обяснява, че към края на Първата световна война през 1917 г. британците завземат Палестина от Османската империя – държава, съюзена с противостоящите Централни сили.

Първоначално британците определят Палестина за дом на евреите, но след Втората световна война през 1947 г. ООН решава да я раздели на две части: Палестина, окупирана от арабите, и Израел, окупиран от евреите. Палестинските араби не са съгласни с това решение и последвалата Арабско-израелска война оставя границите на Палестина неуредени – а статутът на страната е под въпрос и до днес.

Как „Хамас“ успя да удари и изненада Израел

Проблемни граници и проблемно правителство

Сегашният вид на границите на Палестина отразява нейното близко и неспокойно минало. С течение на времето Палестина се е свила от първоначалните си граници, предложени от ООН през 1947 г., до по-известните граници от 1967 г., които разделят Палестина на две части: Източният Западен бряг покрай Мъртво море и западната част на Газа покрай брега на Средиземно море. Точно по средата се намира Израел. Глобалният център за отговорността за защита обаче заявява, че тази граница от 1967 г. е незаконна сама по себе си и че Израел незаконно е окупирал частите на Палестина, които са създали границата.

Business Standard подробно описва и други въпроси, свързани с обявяването на Палестина за официално призната държава, най-вече политическата стабилност и единното правителство, нито едно от които Палестина никога не е имала. Всъщност от 2007 г. насам цялата западна част на Палестина – Газа – е окупирана от войнстващата, екстремистка ислямска групировка „Хамас“. Тази групировка от десетилетия тормози Израел и неговия народ чрез терористични атаки една след друга и е една от двете основни политически сили в законното правителство на Палестина.

Другата е по-умерената политическа партия „Фатах“, която контролира Палестинската национална власт на Западния бряг. Това по същество означава, че една международно призната терористична организация държи Газа в задушаваща хватка. А още през 2017 г. тогавашният лидер на „Хамас“ Халед Мешаа заявява, че няма да зачита никакви други палестински граници освен тези, очертани през 1967 г., също по информация на Ал Джазира.

Ивицата Газа: Най-важните факти

Несигурно бъдеще

ООН описва Палестина като „държава-наблюдател, която не е член на ООН“, т.е. частично призната държава по подобие на Тайван или Косово. Понастоящем 138 от 193-те държави членки на ООН признават Палестина за легитимна държава, съобщава World Population Review. Забележително е, че държавите, които не признават Палестина като легитимна държава, в голяма степен включват англосферата (англоговорящите държави) и западноевропейските държави. Интересно е, че Израел също е частично призната държава – призната от 162 държави – но е получила достатъчно признание, за да се присъедини към ООН.

Понастоящем бъдещето на Палестина като държава остава неясно. Докато „Хамас“ – терористична организация, извършваща атентати срещу Израел, национална държава, призната от ООН – доминира в едно цяло парче от Палестина, е трудно да се види как повече държави по света биха могли да признаят държавността на Палестина. В съчетание със съмнителното формиране на съвременната държава Палестина по начало, острите отношения между Палестина и Израел и емоционално натоварения, религиозно лъскав поглед на земното кълбо върху ситуацията, е трудно да се види някакво решение в близко бъдеще.

Някои правителства, като например парламентът на Обединеното кралство, ясно изразиха позицията си по въпроса за държавността на Палестина. Както заявява парламентът на Обединеното кралство в изявление от 2020 г: „Ние сме категорични, че искаме да видим създаването на суверенна, независима и жизнеспособна палестинска държава – живееща в мир и сигурност, рамо до рамо с Израел. Обединеното кралство ще признае палестинска държава в момента, в който тя най-добре служи на целта за мир.“

Какво е „Хамас“? Групировката, управляваща ивицата Газа, е водила няколко войни срещу Израел

Next Post

Пелена от сив дим, отровен въздух: Амазония е погълната от горски пожари (СНИМКИ) - Свят

Манаус, най-големият град в бразилския щат Амазонас, от дни е погълнат от токсичен облак дим от горски пожари, запалени от лица, което правителството нарече „престъпници“. Градът с близо два милиона души беше принуден да отмени някои публични събития, включително маратон. Пожарите в Амазония са създали пелена от сив дим над […]
Пелена от сив дим, отровен въздух: Амазония е погълната от горски пожари (СНИМКИ) - Свят

Може да харесате още