РС Македония готви забрана за български политици – Свят

Венцислава

Последното развитие на събитията в отношенията с България е била темата „със специален фокус” на днешното заседание на Съвета за сигурност, свикан от президента на Северна Македония Стево Пендаровски, на която той се спря и подробно в изявлението си след заседанието. В срещата участваха директорът на Агенцията за разузнаване Еролд Муслиу, директорът на Агенцията за национална сигурност Жарко Милошевски и началникът на Генералния щаб на армията генерал-лейтенант Васко Гюрчиновски. 

По думите на Пендаровски анализите на отговорните институции сочат, че в България има структури, които са активирани особено след приемането на преговорната рамка през юли и „са мобилизирани и логистично, и финансово, за да подкрепят пристигането на голяма група хора от България на 4 февруари (когато се отбелязват 151 години от рождението на Гоце Делчев) в Скопие”. 

Буяр Османи: Няма нужда да отправят исканията си към България

„Според всички оценки, това ще бъде събитие с висок риск за сигурността и институциите няма да бъдат само неми свидетели на случващото се”, заяви Пендаровски. 

Според него има два начина за реакция на такива „организирани антидържавни кампании, провеждани от политически партии и личности“ – първият е с културна дипломатична реторика, която е била използвана и до сега, и ще бъде използвана и нататък, а другата реакция е чрез мерки, „които всяка сериозна и организирана държава предприема в такива ситуации”. 

Какво е състоянието на Християн Пендиков, пребит в Охрид

Съветът за сигурност към президента не е орган, който взима решения, затова Пендаровски е предложил на правителството на Северна Македония, съгласно закона за чужденците, „да бъде забранено влизане в страната на един евродепутат от България и на няколко други лица от България, заради предишни и продължаващи техни действия против” Северна Македония. Законовите условия за налагане на такава мярка са „заплаха за обществения ред, заплаха за националната сигурност или заплаха за международните отношения на Република Северна Македония“.

„Освен това, за за премине събитието на 4 февруари както трябва, ще бъдат взети всички мерки и на терен, което означава, че от граничния пункт, до мястото на събитието ще имат достъп само хора, които идват да се поклонят на Гоце Делчев, но не и тези, които имат за цел да унижават македонския народ”, посочи Пендаровски и призова институциите в България, които уточни, че „не са част от това”, да изолират политически „хората, които не желаят добросъседски отношения”.

„(Република Северна) Македония не ви е неприятел, но тази държава има закони, достойнство и когато тези граници бъдат преминати, ние ще реагираме, за да се защитим”, посочи Пендаровски, който предложи в предстоящия период „много по-добра координация между компетентните институции на двете страни“, за да не бъде допуснато „европейският дневен ред и двустранните отношения да станат жертва на анахронични националистически и популистки политики от двете страни“. 

Президентът на Северна Македония не посочи имената на българските граждани, които е предложил да не бъдат допускани в страната, но уточни, че част от „структурите от България, които са активирани” са свързани с руската разузнавателна служба. 

По време на посещението си в София преди ден, министърът на вътрешните работи на Северна Македония Буяр Османи каза, че ще трябва сериозно да бъде разгледано всяко идване на български политици в Република Северна Македония „с цел обида и отричане на македонския народ и това в бъдеще ще бъде последното идване в Република Северна Македония”.

Next Post

Голяма част от билетите за спектакъла с участието на Джон Малкович у нас свършиха за два часа - Любопитно

Представления с участието на Джон Малкович в Народния театър ще има в три поредни вечери – на 16, 17 и 18 февруари. Холивудската звезда за първи път ще играе на българска сцена и ще участва в спектакъла „В самотата на памуковите полета”, а на сцената ще си партнира с литовската […]
Голяма част от билетите за спектакъла с участието на Джон Малкович у нас свършиха за два часа - Любопитно

Може да харесате още