Връзката мозък-черва: Как си влияят и защо е важно да се грижим за тях – Технологии

Венцислава

Съществуват забележителни генетични корелации между синдрома на раздразнените черва и психичните разстройства като тревожност, депресия, биполярно заболяване и шизофрения, разкрива ново проучване.

Изследователи от университета в Осло и университета в Берген в Норвегия казват, че техните открития хвърлят повече светлина върху сложната връзка между мозъка и червата. Според изследователите, проучването би могло да помогне на лекари, да лекуват по-успешно пациенти, страдащи от синдрома на раздразненото черво. 

Използвайки статистически метод, изследователите анализираха данни от 53 400 души, страдащи от синдрома на раздразненото черво. 

Учените изследвали геномни рискови локуси – специфични места в човешкото ДНК, където гените могат да предвиждат повишен риск от конкретен здравен проблем.

Изследователите посочват, че синдромът на раздразненото черво и психичното здраве са силно повлияни от различни гени. Данните от проучването установили, че някои гени, които били отговорни за психични заболявания, влияят и на заболяванията на червата. 

 Изследователите са идентифицирали 70 уникални локуса, където генните варианти показват риск от развитие на синдрома на раздразненото черво, като 7 от същите тези гени, били свързани с генерализирано тревожно разстройство, 35 с голяма депресия, 27 с биполярно разстройство и 15 с шизофрения.

„Открихме обширно полигенно припокриване между синдрома на раздразненото черво и психиатрични разстройства“, пишат изследователите в публикуваната си статия, цитирани от Science Alert.

Счита се, че почти 1 на всеки 10 души по света живее с  синдром на раздразненото черво. Заболяването води до спазми, болка и диария. Въпреки че причините са неизвестни, обикновено се смята, че е свързано с начина, по който мозъкът реагира на нервите в червата, посочва изданието. 

Това проучване дава на изследователите и здравните специалисти нови данни за връзки между червата и мозъка. Изследването хвърля светлина върху пътищата, пораждащи синдрома на раздразненото черво, които не са свързани с нервната система, което може да предложи алтернативни подходи към лечението.

Изследователите предполагат, че възпалението на червата може да причини изтичане на бактерии в кръвта. Бактериите от своя страна могат да си проправят път към мозъка, което може да доведе до поведенчески и когнитивни промени, обясняват учените. 

Изследователите продължават да проучват начина, по който човешкия мозък е свързан със стомаха, както и кои са видове бактерии свързани с развитието на Алцхаймер.

„Това разширява нашето разбиране за връзката на гастроентерологичните и психиатричните заболявания“, казва Маркос Тесфайе от Института по клинична медицина към Университета в Осло.

Храните, които да ядем за добро здраве и психика

Rate this post
Next Post

5 песни на Луис Армстронг, които светът никога няма да забрави - Любопитно

Роденият на 4 август 1901 г. в Ню Орлиънс, Луизиана, Луис Армстронг, известен с прякорите си Сачмо, Сач и Попс, не случайно е наречен „геният на джаза“. Творчеството му безспорно бележи цяла една нова епоха в музиката.  Интересен факт е, че той самият твърдял, че е роден на 4 юли […]
5 песни на Луис Армстронг, които светът никога няма да забрави - Любопитно