5 песни на Луис Армстронг, които светът никога няма да забрави – Любопитно

Венцислава

Роденият на 4 август 1901 г. в Ню Орлиънс, Луизиана, Луис Армстронг, известен с прякорите си Сачмо, Сач и Попс, не случайно е наречен „геният на джаза“. Творчеството му безспорно бележи цяла една нова епоха в музиката. 

Интересен факт е, че той самият твърдял, че е роден на 4 юли 1900 година, както е отбелязано и в много негови биографии. Въпреки че умира през 1971 г., едва в средата на 1980 г., когато са намерени кръщелните му документи, става известно, че истинска му рождена дата е 4 август 1901 г.


iStock photos/Getty images

Американският джаз музикант, тромпетист, вокалист и композитор, безспорно се превръща в една от най-влиятелните фигури в областта на музиката на 20 век.

Кариерата му, за която може да се говори много, трае от 1920 г. до края на 1960 г. Току що гледахме един невероятен архивен концерт от 1964 г., част от разнообразните продукции на Marquee TV в ТВ платформата на EON, който ни вдъхнови да ви разкажем повече за живота му и да ви припомним пет от най-емблематичните му песни, които светът никога няма да забрави. Заснето на живо за австралийско телевизионно предаване през 1964 г., това шоу ни връща към емблематичните телевизионни изяви от 60-те години на миналия век.

Вижте пълна информация за пакетите EON LIGHT, EON FULL и EON PREMIUM ТУК

А ето и пет от най-известните му песни:

What a Wonderful World

Песента е създадена през 1967 г. за съвсем различен изпълнител – поп певецът Тони Бенет, но той я отказва. Тогава направили оркестрова аранжировка за композицията и я дали на Луис Армстронг. Именно неговото уникално изпълнение завладява света и влиза в Залата на славата на Грами.

We Have All the Time in the World

Песента е любовна тема на филма за Джеймс Бонд от 1969 г. Името ѝ е взето от последните думи на Бонд в романа и във филма, който изрича след като съпругата  му умира – „Имаме цялото време на света“.

Geogia on My Mind

Песента е написана през 1930 г, но до 60-те фодини остава неизвестна, докато композицията не е включена в репертоара му от Рей Чарлз. След това кавър версии на Geogia on My Mind биват записани от Луис Армстронг, Дийн Мартин, Глен Милър, Ела Фицджералд и други. Версията на Армстронг обаче е считана за една от най-добрите.

Summertime

Известната ария е написана от Джордж Гершуин през 1935 г. за операта Порги и Бес. Когато Луис Армстронг и Ела Фицджералд я изпълняват в дует, Summertime гррабва сърцата на почитателите по цял свят.

Go Down Moses

Тя е по-известна като Let My People go. Американският спиричуъл от 19 век описва освобождаването на израелтяните от египетски плен. Дълго време песента била „химн“ на американските роби, мечтаещи за свобода. Джаз версията на Луис Армстронг, записана през 1958 г., е най-популярната.


iStock photos/Getty images

Луис Армстронг е роден в много бедно семейство в Ню Орлиънс, щата Луизиана, като внук на роби. Прекарва детството си в бедния квартал на Ъптаун Ню Орлиънс, тъй като баща му Уилям Армстронг изоставя семейството, когато Луис е бебе и заживява с друга жена. Майка му, Мери Албърт, оставя Луис и неговата по-малка сестра Беатрис Армстронг Колинс на грижите на тяхната баба Жозефин Армстронг, а понякога и на чичо им Айзък. На 5-годишна възраст Луис се връща да живее с майка си и нейните роднини, виждайки баща си единствено по паради.

Той е посещавал училището за момчета „Фиск Скуул“, където пръв път се запознава с креолската музика. Изкарва по малко пари като продавач на вестници и търсейки изхвърлена храна, която продава на ресторантите, но това не било достатъчно и майка му се занимавала с проституция. 
Луис прекарвал много време в кварталните танцови салони, а за да печели някакви пари често пренасял въглища в известния с бордеите си квартал Сторивил. На тези места той се запознал с различни стилове музика и известни музиканти като Кинг Оливър.


iStock photos/Getty images

Около 1907 година Армстронг започнал работа за Карнофски, семейство литовски евреи, които се занимавали с извозване на отпадъци. Знаейки, че живее без баща, те го прибирали у дома си и се отнасяли към него почти като към член на семейството.

По-късно той описва отношенията си с тях, отбелязвайки тогавашната си изненада от това, че и евреите, подобно на чернокожите, били подложени на негативно отношение от останалите бели. До края на живота си той носи медальон с Давидова звезда и твърди, че се е научил от тях „на решителност и как да живее истински“.

На 11 години Луис Армстронг напуска училище и се включва в момчешки квартет, с който пеели по улиците за пари. Корнетистът Бънк Джонсън твърди, че по това време е научил Армстронг да свири по слух, макар че в края на живота си Армстронг приписва заслугата на Кинг Оливър. 
Въпреки трудното си детство, той се отнася към този период от живота си по-скоро като към източник на вдъхновение: „Всеки път, когато затворя очи, надувайки този мой тромпет, гледам право в сърцето на добрия стар Ню Орлиънс… Той ми даде нещо, за което да живея“, споделя музикантът.

Луис Армстронг води много забързан живот, често изнасяйки до 300 концерта годишно. С времето това започва да се отразява на здравето му и през края на 60-те години той започва да страда от проблеми с бъбреците и сърцето. Здравословното му състояние през годините се влошава. Той умира в съня си на 6 юли 1971 г. в дома си в Куинс, Ню Йорк.

Легендарният музикант е посмъртно удостоен с наградата „Грами за цялостно постижение“ през 1972 г. от Академията за звукозаписни изкуства и науки.


iStock photos/Getty images

Открий магията на изкуството с Marquee TV!
Marquee TV – част от абонаментните пакети на EON, е богата и разнообразна библиотека със съдържание. Ще откриете над 500+ заглавия с разнообразно съдържание, което включва различни изкуства – театър, балет, опера, класическа и модерна музика, документални филми и още много други. Предлага лесен достъп до световноизвестни продукции, ексклузивно съдържание и специални предложения, които не могат да бъдат намерени в други платформи в България.

Next Post

La Roche-Posay – приятел в грижата за кожата

Френската марка La Roche-Posay е емблематична със своите дермокозметични продукти, които предлагат решение за хората, водещи ежедневна борба с различни проблеми и типове чувствителност на своята кожа.
la roche-posay козметика

Може да харесате още