Протест блокира участък от АМ „Струма“ – България

Венцислава

С обещание за среща с отговорните институции приключи протестът на жители от шест благоевградски села, при който бяха блокирани пътни участъци. 

Протестът започна около 15:00 часа в района на двете кръгови кръстовища на автомагистрала (АМ) „Струма“ при благоевградското село Зелен дол.


БТА

Причина за протеста бе недоволството на хората, че повече от година не започва демонтажът на пропадналия мост при Покровнишко шосе и строителство на ново съоръжение. Мостът е най-пряката връзка между Благоевград и шест села в общината. Движението по него беше спряно през декември 2021 г., след като съоръжението поддаде вследствие на проливни дъждове. 

Час преди протеста на място имаше засилено полицейско присъствие. След кратко пререкание между протестиращите и представителите на органите на реда, породено от искането на полицията протестиращите да се отправят към първоначалната точка на протеста, а именно общинския паркинг в близост, напрежението ескалира и протестиращите решиха да блокират магистралата.


БТА

За да се срещнат с протестиращите на място бяха областният управител на Благоевград Стоян Христов, общинският кмет Илко Стоянов и председателят на местния общински съвет Радослав Тасков. Пред протестиращите областният управител обясни, че съоръжението е собственост на Агенция „Пътна инфраструктура“ и на местно ниво за него отговаря Областното пътно управление (ОПУ) в Благоевград. 

След поддаването на Покровнишкия мост е следвало от ОПУ – Благоевград да се поиска финансиране през Комисията за бедствия и аварии към Министерския съвет и да се изгради нов мост без обществена поръчка, за да се избегнат утежняващите процедури, каза пред протестиращите Стоян Христов и посочи, че тези действия е следвало да бъдат съгласувани с областния управител, но такова съгласуване не е направено. 

За моста е закачена и тръбата, с която се доставя газ за Благоевград. Преди да започне демонтаж на старото съоръжение и изграждане на ново, следва да има яснота какво се случва с тази тръба и съответно кой ще поеме разходите за преместването, каза кметът на Благоевград Илко Стоянов. 

Пред протестиращите областният управител пое ангажимент да организира среща между жителите на шестте засегнати села и всички отговорни институции. Срещата е насрочена за петък, 20 януари.

Половин час след блокиране на движението по магистралата протестиращите се оттеглиха, но с намерение да блокират кръговото кръстовище при пътен възел „Благоевград – юг“ на АМ „Струма“, откъдето минава основният трафик в посока Кулата и Гоце Делчев.


БТА

Поради засиленото полицейско присъствие, протестиращите блокираха само изхода на кръстовището в посока Благоевград, а трафикът беше пренасочван по АМ „Струма“.

Малко преди 17:00 часа протестиращите освободиха движението и на главния път Е-79 в посока Благоевград, след уверение от страна на областния управител, че среща с отговорните институции ще се състои, както и че до края на февруари ще има яснота за започване на строителство на временно съоръжение, което да поеме трафика на леки автомобили. 

Next Post

Арестуваха Грета Тунберг в Германия - Свят

Грета Тунберг е сред активистите, които бяха арестувани по време на протести на площадката на голяма мина за лигнитни въглища в Германия, за която операторът RWE планира разширяване. Стотици активисти за климата възобновиха своите демонстрации в Западна Германия във вторник срещу унищожаването на село Люцерат, което ще бъде погълнато от […]
Арестуваха Грета Тунберг в Германия - Свят

Може да харесате още