Радев пред президента на Косово: Бъдещето ви е в ЕС – България

Венцислава

Бъдещето на Република Косово е в Европейския съюз. България подкрепя усилията на държавното ръководство и обществеността в страната за пълноценната европейска интеграция и за продължаване на реформите, за укрепване на институциите, за съдебна реформа, борба с престъпността и с корупцията като ключови за бъдещо членство в ЕС. 

Това заяви президентът Румен Радев на съвместната пресконференция с косовската си колега Вьоса Османи-Садриу, която е на официално посещение у нас. 


Българският държавен глава посрещна на пл. „Св. Ал. Невски“ президента на Косово с официална церемония.

Двамата президенти проведоха среща на „четири очи“, след което се състояха пленарните разговори между официалните делегации на България и Косово.  

Европейската интеграция на Република Косово

е фактор за утвърждаване на стабилността, сигурността и мира на Западните Балкани и ще даде позитивен знак за целия регион, каза Румен Радев по време на пленарните разговори с Вьоса Османи-Садриу.

Държавният глава посочи, че страната ни ще продължи да оказва техническа и политическа подкрепа в европейския път на Косово. България винаги е била сред най-силните поддръжници и основен двигател на европейската перспектива на Западните Балкани.

В тази насока ние започнахме да оказваме подкрепа на Косово още през 2008 г., когато България беше една от първите държави, признали независимостта на страната, заяви Румен Радев. 

Българският държавен глава подчерта, че страната ни ще продължи да работи активно за

задълбочаване на ангажираността на ЕС към Западните Балкани, в това число за преодоляване на енергийната криза и за стимулиране на обществено-икономическото развитие в региона.

„Очакваме страните от региона да докажат в непрекъснат процес своята ангажираност с ценностите на ЕС, които се градят на основата на принципите за включване, за добросъседство и за равни условия“, допълни президентът Радев.

Той приветства усилията на държавното ръководство на Република Косово в диалога с Република Сърбия.

„Вярваме, че с посредничеството на ЕС и усилията на двете страни ще се намери всеобхватно, правнообвързващо споразумение, което да гарантира стабилност на нашия регион и да неутрализира периодичната ескалация на напрежение между двете страни“, заяви Румен Радев и допълни, че споразумението от 23 ноември т. г. е позитивна стъпка в тази насока. 


По време на пленарните разговори Румен Радев и Вьоса Османи-Садриу обсъдиха

перспективите за задълбочаване на сътрудничеството между България и Косово в икономиката, енергетиката, транспорта, културата, образованието, сигурността. В кратки срокове ще бъде съставена работна група, която да уточни възможностите България да изнася електричество за Косово. Във връзка с енергийната криза благодарение на усилията на страната ни ЕС активира механизма за макрофинансова помощ, която обхваща не само Република Северна Македония, а целия регион на Западните Балкани. 

Акцент в разговорите беше поставен и върху българската общност в Република Косово

и усилията на страната за развитие на мултиетническо общество. Президентът Румен Радев изрази очакване в изпълнение на препоръките от решенията на Европейския парламент от юли тази година, базирани на доклада на ЕК от 2021 г., гражданите на Косово с изявено българско самосъзнание и идентичност да получат равни възможности и практически гаранции за упражняване на гражданските си права чрез подходящи законови и конституционни механизми. В тази насока Вьоса Османи-Садриу заяви ангажимента на институциите в Косово за тясно сътрудничество с българската държава и с общността ни.  

Президентът Радев изрази очакване на предстоящото заседание на Съвета на ЕС

Косово да получи подкрепа за визова либерализация. „България подкрепя и усилията на Косово за членство в Съвета на Европа, защото това е сигурен начин за задълбочаване на интеграцията на Косово в европейските структури, както и за укрепване на демократичните процеси, на върховенството на правото и на защита на човешките права“, посочи българският държавен глава.

От своя страна, Вьоса Османи-Садриу заяви, че

за Косово България е съюзник, партньор и приятел. Тя благодари за подкрепата на България за членство в различни международни и регионални формати и организации. До края на годината Косово ще подаде молба за членство в ЕС. „Разчитаме на подкрепата на България и се надяваме, че страната ви ще ни помогне да убедим и други европейски държави, че Косово подкрепя европейските ценности“, заяви Вьоса Османи-Садриу.

Тя посочи, че решенията, взимани в Европа, следва да подпомогнат по-бързото присъединяване на държавите въз основа на собствения им принос. Това ще помогне да избегнем външна, недобронамерена намеса, която да дестабилизира Европа, заяви Вьоса Османи-Садриу.

На церемония в Гербовата зала

днес Вьоса Османи-Садриу връчи почетен медал на президента на Република Косово на български военнослужещи, участвали в мисията на Международните сили за сигурност в Косово (KFOR). Отличието е за приноса на военнослужещите ни към мира и стабилността в Косово.


Медалът получи командирът на Съвместното командване на силите генерал-майор Валери Цолов.  „В най-тежките и тъмните времена на нашата история, България винаги е била до нас“, каза Османи-Садриу на церемонията и изрази благодарност към българския народ и към военнослужещите.

България ще продължи да бъде ангажирана със сигурността, стабилността и мира в нашия регион,

каза Румен Радев на церемонията и допълни, че българските въоръжени сили ще продължат да си сътрудничат с Косово. 

Next Post

В очакване на ново бедствие: Евакуират повече от 1000 жители на остров Иския - Свят

Повече от 1000 жители на поразения миналата седмица от катастрофално свлачище италиански остров Иския ще бъдат евакуирани заради очаквани нови силни валежи, съобщи Ройтерс, като се позова на местните власти. Преди шест дни малкият пристанищен град Казамичола Терме беше пометен от вълна от кал, отломки и камъни по време на […]
В очакване на ново бедствие: Евакуират повече от 1000 жители на остров Иския - Свят

Може да харесате още