Белград остана без железопътна връзка с Балканите – Свят

Венцислава

С временното прекратяване на движението по международната железопътна линия Белград-Бар (Черна гора) Белград загуби железопътните си връзки с другите страни от Балканите. Единствената активна в момента международна железопътна линия в Сърбия свързва Димитровград (Цариброд) и София и влакът се движи веднъж дневно, съобщава вестник „Данас“.

Докато управляващата Сръбска прогресивна партия се хвали с инвестиции в железницата и обновяването на 75 км железопътна линия между Белград и Нови Сад, ситуацията с железницата се влошава, се казва в съобщение на опозиционното сръбско движение „Да не даваме Белград“.

Три вагона с пропилен излязоха от релсите в Сърбия

Движението припомня, че влакове някога са се движели от Белград до Виена, Прага, Любляна, Сараево, Загреб, Будапеща, Тимишоара, Истанбул, София, Солун, Скопие и други европейски градове.

Днес, заради лошото управление и неспособността на управляващата партия, Белград няма железопътна връзка с региона. Единствената активна международна железопътна линия в Сърбия в момента свързва сръбския Димитровград и София и влакът се движи веднъж дневно, се казва в съобщението.

Над 20 товарни композиции изчакват в България заради дерайлирането на влака в Пирот

Координаторът на групата за транспорт на „Да не даваме Белград“ Зоран Буквич посочи, че в Западна Европа бързите влакове са по-ефикасен вид транспорт от самолетите при дестинации до 400 километра. Той посочи удобството и предимствата на пътническите влакове и железницата като цяло като екологично най-доброто средство за транспорт, което, ако в него се инвестира, може да стане и най-бързото.

Next Post

Макрон поиска французите да започнат да пестят вода - Свят

Френският президент Еманюел Макрон обяви планове за намаляване на потреблението на вода с 10% във всички сектори на икономиката до 2030 г. и поиска от министерствата и предприятията да представят план за пестене на вода до лятото на 2023 г., за да се избегнат кризисните последици от вероятна суша. Макрон […]
Макрон поиска французите да започнат да пестят вода - Свят

Може да харесате още