Вермикулит – какво е предназначението му и кога да го използваме

Венцислава

Пазарът на селското стопанство и земеделието предлага редица продукти, които целят да обогатят почвите, в които се отглеждат културите. Един такъв почвен обогатител представлява вермикулит. Той е минерална смес, предимно състояща се от хидрослюда с магнезиево-железни съставки. Представлява продукт под формата на вермикулит плочи, които могат да се преработят в люспи или гранули.

Вермикулит: свойства

Едно от главните свойства на този продукт е че неговата структура е доста пореста. Това позволява отлична аерация на почвата и на самия материал, което съдейства за оптимален водно-въздушен състав, не само поради рехавата структура, но и благодарение на абсорбцията на течности. Да, вермикулит за растения се характеризира с отлични свойства във връзка с абсорбирането на течности. По този начин той не позволява на растенията на изсъхнат, но същевременно ги предпазва и от прекомерно овлажняване. Може да се използва като инструмент за намаляване нуждата от поливане на реколтата.

Допълнително, може да се прибави в добавка към тор. С това действие се подпомага функцията на тора, като неговите съставки не се освобождават едновременно, а на контролирани порции за по-добра ефикасност.

Вермикулит: характеристики

Продуктът няма миризма, което означава, че почвата няма да мирише неприятно или силно. Също така не гние, което минимизира и опасностите от загниване на растенията. Устойчив е на микроогранизми, така че се свежда до минимум опасността от заразяване на растенията със заболявания, причинени от тях. Не привлича гризачите и насекомите, което също носи ценни свойства при грижата за реколтата с вермикулит.

Плочи от вермикулит са нетоксични и не причиняват вредни странични ефекти. Те са и с неутрално рН, което ще намали киселинността на силно кисели почви и ще съдейства за по-добри условия за отглеждане на растения.

Можете да откриете вермикулит за цветя, за фиданки, за селскостопански култури и т.н. Вермикулит за растения се предлага под различни форми, едни от които са вермикулит плочи (цена за които можете да получите в различен диапазон, в зависимост от състава и производителя).

Вермикулит: ползи

Прилага се като добавка към глинени почви, за да я направи по-рехава. Може, обаче, да се прибави към песъчливи почви, за да запази повече влага в тях. Използва се за намаляване солеността и киселинността на почвата. Намира употреба и за свеждане до минимум риска от преовлажняване, включително в сезони с високи валежи. През зимата намалява риска кореновата система на растенията да замръзне, благодарение на ниската си топлопроводимост.

С вермикулит цена в оптимално съотношение с качеството срещаме продукт, който помага за градинарството под различни форми – като хидрогел, мулч, насипна почва, дренаж и т.н. Прибавя се като прах към торове, в продукти, насочени към защита срещу вредители и плевели. Прилага се за обогатяване на почвите, за поддобряване на усвояването на хранителни вещества и оптималното поддържане на нивата на влажност и аерация. Съдейства за намаляване на торенето и поливането. Среща приложение в химичната индустрия, в промишлеността, в селското стопанство и в битовото отглеждане на различни растения, включително цветя, дръвчета, селкостопанска реколта и т.н.

Next Post

Белград остана без железопътна връзка с Балканите - Свят

С временното прекратяване на движението по международната железопътна линия Белград-Бар (Черна гора) Белград загуби железопътните си връзки с другите страни от Балканите. Единствената активна в момента международна железопътна линия в Сърбия свързва Димитровград (Цариброд) и София и влакът се движи веднъж дневно, съобщава вестник „Данас“. Докато управляващата Сръбска прогресивна партия […]
Белград остана без железопътна връзка с Балканите - Свят

Може да харесате още