Няма да повярвате! Ето какви са ползите от употребата на смартфон за психичното здраве – Любопитно

Венцислава

Умереното използване на мобилен телефон в продължение на няколко часа на ден намалява риска от психични проблеми, сочи проучване, цитирано от Мейл онлайн.

Изследователи от университета Ханянг в Южна Корея са установили, че хората на възраст между 13 и 18 години, които са използвали смартфона си най-много по два часа на ден, са имали по-малък риск от депресия, проблеми със съня, стрес, мисли за самоубийство и алкохолна зависимост, отколкото техните връстници, които изобщо не са употребявали подобно устройство.

Употребата на смартфона над четири часа обаче е свързана с 22% риск от точно тези здравословни проблеми, установили учените. 

Въпреки че повечето изследвания показват, че прекомерното време, прекарано пред екрана, може да бъде вредно за нашето благосъстояние, изследователите казват, че малките количества могат да бъдат “полезни”, когато става въпрос за използването на телефон в млада възраст.

Учените установили, че умерената употреба е полезна за социални цели, като помага в борбата със самотата и изолацията. Прекалената обаче често е признак за проблеми в други сфери на живота, като именно нещастните хора са по-склонни да злоупотребяват със смартфоните.

“Един до два часа време за ползване предпазва от опити за самоубийство… От нашите резултати се вижда, че употребата на смартфони за по-малко от два часа на ден дори изглежда полезно за психичното здраве”, казват изследователите. 

“Нашето проучване показа, че неблагоприятните ефекти върху здравните показатели се проявяват след четири часово използване на смартфони, което съответства и на други проучвания”, добавят те.

Специалистите са разгледали данни от 2017 г. и 2020 г. на 50 000 тийнейджъри от проведеното корейско онлайн проучване на рисковото поведение на младите хора, което съдържа 103 въпроса за физическото и психическото здраве.

Знаете ли какво е номофобия?

През 2017 г. и отново през 2020 г. е въведен и въпросник за използването на смартфони. 

Изследователите са разгледали връзката между употребата  на телефона и здравните резултати, като са отчели други фактори като възраст, пол и социално-икономически статус. 

В сравнение с резултатите за здравето на хората, които не използват телефон, при тийнейджърите, които употребяват това устройство максимум до два часа на ден, вероятността да бъдат стресирани е с 30% по-малка, а да имат лош сън – с 27% по-ниска. 

Освен това при тях възможността да изпаднат в депресия е с 38% по-малка, да се самоубият – с 43%, а да злоупотребяват с алкохол – с 47%.

Подобни резултати са установени и при тийнейджърите, които са използвали телефона си между два и четири часа на ден. В сравнение с хората, които изобщо не са използвали телефон, при тях вероятността да бъдат стресирани е била с 29% по-малка, а да изпаднат в депресия – с 34% по-малка. Също така вероятността да се самоубият е с 40% по-малка, а вероятността да злоупотребяват с алкохол – с 27%.

Изследователите подчертават, че в проучванията може да се промъкне пристрастие, тъй като предишни анализи са показали, че тийнейджърите с емоционални трудности може да са по-склонни към прекомерна употреба на смартфон.

Екипът е установил, че употребата на телефон има отрицателен ефект върху здравните резултати, когато е достигнала между четири и шест часа или повече спрямо неупотребяващите.

В сравнение с тези, които са използвали телефона си по-малко от четири часа на ден, хората, които са го използвали повече от четири, са били по-склонни към затлъстяване и лошо психично здраве. Смята се, че това донякъде се дължи на факта, че те прекарват повече време на телефона си, вместо да спортуват.

Изследването е публикувано в списание “Пъблик лайбръри ъв сайънс уан”.

6 признака, че сте пристрастени към мобилния си телефон

Next Post

Нетаняху: Израел и САЩ се разминават за управлението на Газа след войната - Свят

Израел се радва на подкрепата на САЩ за целите си да унищожи „Хамас“ и да си върне заложниците, държани от палестинските бойци, но съюзниците се разминават по отношение на това какво ще последва след войната в Газа, заяви израелският премиер Бенямин Нетаняху, предаде Ройтерс. Джо Байдън: Израел започва да губи […]
Нетаняху: Израел и САЩ се разминават за управлението на Газа след войната - Свят

Може да харесате още