Почва за разсад – какво трябва да съобразим преди покупка?

Венцислава

Когато сме взели решение за отглеждане на растения, задължително трябва да им осигурим подходящи условия. Всичко започва с добив на добър разсад, за който жизненоважна е правилно избраната почва.

Всеки вид разсад има нужда от определени по вид и съотношение хранителни вещества и именно подходящата почва за разсад ще им ги осигури. От значение за правилното развитие на растенията са: поддържането на необходимия температурен режим; оптимален въздушен обмен; достъпът до достатъчно влага. Тези фактори също зависят до голяма степен от почвата, която сме избрали.

Много градинари предпочитат да си направят сами почвените смеси, комбинирайки различни компоненти. Други разчитат на закупен от специализиран магазин почвен субстрат. Макар че и при саморъчно приготвения субстрат може да се отгледа относително качествен разсад, предимствата на закупения са значително повече.

Защо да предпочетем готова почва за разсад?

Дори да използвате най-добрите компоненти и да получите обогатена почва, когато ги смесвате със земя от градината или от друго място, рискувате да не постигнете нужния баланс на минерали. Пръстта може да е и по-солена или да съдържа различни патогени.

Сред основните предимства на готовите смеси са тези, че те са:

  • обогатени с необходимото количество хранителни вещества;
  • без патогенни токсини благодарение на извършеното обеззаразяване на почвата;
  • с фина структура, предпазваща нежната коренова система на кълновете.

На съвсем изгодна за почва за разсад цена ще си гарантирате избор на субстрат, за който ще сте сигурни, че притежава оптималната структура и състав. Освен това няма да е нужно да използвате препарат за обеззаразяване на почвата, тъй като готовите смеси са фабрично стерилни.

Каква почвена смес да изберем?

Ако сте решили като подготовка на почва за разсад да разчитате на готова смес, пред вас стои отговорната задача да направите точния избор.

Има различни фактори, които можете да вземете предвид:

Физическа структура

Както вече стана дума, почвената структура е много важна и определяща за типа растенията, които ще отглеждате в нея. Почвеният субстрат може да е с плътна или с рехава структура, с по-малки или по-едри частици и т.н. Специално за разсад се предпочита рохкав почвен субстрат.

Състав

Важно е да се запознаете със състава на съответната смес. Това ще ви помогне да прецените дали е подходящ за културите, които ще отглеждате.

Плодовитост

Макар че всички готови смеси са обогатени с различни органични вещества, макро- и микроелементи, от значение е количеството им да бъде достатъчно. Преценете дали определеният състав ще бъде подходящ за вашите растения и дали те не изискват специфични компоненти.

Киселинност

Всяко растение има индивидуални изисквания относно нивото на киселинност. Неутралната киселинност със стойности 6,5-7 е най-подходяща.

Токсичност

Субстратът за разсад не съдържа токсични вещества и патогени или гъбични спори, защото е предварително обеззаразен. За да поддържате здравословната и безопасна среда, може да го обеззаразите допълнително след развитието на разсада.

Какво ще се отглежда

Един от най-важните ръководни критерии при избора на почвен субстрат е какво ще се отглежда. Отговаряйки си на този въпрос, ще проучите от какво имат нужда съответните растения, за да направите възможно най-правилния избор.

Може да заложите и на универсална почва, към която обаче ще ви се наложи да добавяте сами съставки за регулиране на киселинността и промяна на структурата. Но дори и в този случай далеч по-практичната опция остава готовата почва за разсад.

Next Post

ЮНЕСКО призова за забрана на смартофните в училище - Технологии

Източник: iStock Photos/Getty Images Организацията ЮНЕСКО призова „спешно“ да се предприемат мерки за „правилното използване на технологиите в училище“. Това включва и забрана на използването на смартфони в някои ситуации. „Използването на технологии може да подобри някои начини на учене в определен контекст. Но, ако технологиите се използват прекомерно или […]
ЮНЕСКО призова за забрана на смартофните в училище

Може да харесате още