ЮНЕСКО призова за забрана на смартофните в училище – Технологии

Венцислава
ЮНЕСКО призова за забрана на смартофните в училище

Източник:
iStock Photos/Getty Images

Организацията ЮНЕСКО призова „спешно“ да се предприемат мерки за „правилното използване на технологиите в училище“. Това включва и забрана на използването на смартфони в някои ситуации.

„Използването на технологии може да подобри някои начини на учене в определен контекст. Но, ако технологиите се използват прекомерно или в отсъствието на квалифициран учител, тогава ползите от тях изчезват. Например осигуряването на компютри за учениците не подобрява обучението, ако учителите не участват. Смартфоните в училищата също са се доказали като разсейващи от ученето, но по-малко от една четвърт от държавите са ги забранили в клас“, пише ЮНЕСКО.

Докладът на организацията призовава страните внимателно да преценят предимствата и недостатъците на използването на технологии в училище и да предприемат съответните мерки. Тя препоръчва да се подберат технологии, които са специално разработени за обучение и „никога“ да не заменят учителите и присъственото обучение.

ИТ гигантите ще слагат маркер в AI съдържанието

„Дигиталната революция има огромен потенциал, но точно както бяха изказани предупреждения за това как тя трябва да бъде регулирана в обществото, подобно внимание трябва да се обърне на начина, по който се използва в образованието. Използването ѝ трябва да бъде за подобряване на учебния опит и за благосъстоянието на учениците и учителите, а не в тяхна вреда. Поддържайте нуждите на обучаемия на първо място и подкрепяйте учителите. Онлайн връзките не са заместител на човешкото взаимодействие“, казва Одри Азулей, генерален директор на ЮНЕСКО.

Докладът на организацията посочва, че трябва да се намери баланс между осигуряването на дигитални умения и останалите фактори на обучение. Учениците трябва да свикнат да се справят и без технологиите постоянно да са около тях.

„Трябва да се поучим от нашите минали грешки, когато използваме технологиите в образованието, за да не ги повтаряме в бъдеще. Трябва да научим децата да живеят както със, така и без технологии; да вземат това, от което имат нужда от изобилието от информация, но да пренебрегнат това, което не е необходимо; да позволим на технологиите да поддържат, но никога да не изместват човешките взаимодействия в преподаването и ученето“, казва Манос Антонинис, ръководител на екипа направил доклада.

Хакери пробиха система на над 60 училища в САЩ

Митове за сигурността на интернет браузърите

ЮНЕСКО открива, че има и сериозно изоставане в стратегиите на страните за бъдещото образование. Например 54% от страните вече са определили какви умения искат да развиват в бъдеще, но само 11 от 51 правителства са включили изкуствения интелект в тях. Освен това само половината от страните имат въведени стандарти за развитие на ИТ уменията на учителите. Затова е нужна едновременна работа както в развитието на технологиите в образованието, така и за правилното им използване и ограничаване, когато е нужно.

Meta представи конкурента на Twitter – Threads

Хакерските атаки носят все по-големи загуби

Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Google Play и AppStore.

За още любопитно съдържание от Vesti.bg последвайте страницата ни в Instagram.

Next Post

Какво време ни очаква през уикенда - България

В съботния ден ще бъде слънчево. След обяд над масивите от Западна България ще има временни увеличения на облачността, но само на отделни места ще превали. Преди обяд ще бъде почти тихо, след обяд ще духа слаб североизточен, по Черноморието – югоизточен вятър. Максималните температури ще бъдат между 30° и […]
Какво време ни очаква през уикенда - България

Може да харесате още