Калкулатор на ИТМ и неговата важност за телесното тегло

Атанас Янев

Употребата на калкулатор на ИТМ е съществена, когато се стремите на контролирате здравословното ниво на теглото си.

Индексът на телесна маса е показател, който се използва за диагностициране и проследяване на наднорменото тегло и затлъстяването. Употребата на калкулатор на ИТМ е съществена, когато се стремите на контролирате здравословното ниво на теглото си.

По същество, той се дели на следните степени:

  • Под 18,5 теглото ви е поднормено
  • Между 18,5 и 25 теглото ви е на здравословно ниво
  • Над 25 теглото ви е наднормено
  • Над 30 сте в категория „затлъстяване“, която, от своя страна, се дели на три степени

ИТМ може да се използва от абсолютно всеки, дори и неспециалисти, като начин да се проследява теглото на ежеседмична, ежемесечна или ежегодна база. Ако страдате от наднормено тегло или затлъстяване, ИТМ калкулатор може да е един от вашите верни помощници в пътуването ви към по-добро здраве и добре контролирано ниво на теглото ви.

Затлъстяването е световен проблем, който е една от главните причини за заболеваемост и асоциираната с нея смъртност. Повишеният индекс на телесна маса над 25 води до редица здравословни проблеми, като над 30 – в категорията „затлъстяване“ – евентуалните здравословни последици са още по-високи.

Едно от главните последици на наднорменото тегло и затлъстяването са сърдечносъдовите заболявания, които са водеща причина за смъртност в световен мащаб. Друго следствие, също асоциирано със значителна смъртност, е диабетът втори тип като следствие от повишената инсулинова резистентност на тъканите – т.е. намалената им способност да отговарят на сигналите, които им изпраща инсулинът.

Лечението на затлъстяването е много комплексно. То включва правилна диета, повишена физическа активност, евентуално медикаменти и, в тежки случаи, дори оперативни интервенции. Но какъвто и метод за лечение да изберете или да сте избрали в настоящия момент, използването на калкулатор на ИТМ може да е ценен начин да следите прогреса си.

Елиминирането на обездвижването чрез повишено участие в спортни дейности, включително фитнес, тичане, упражнения у дома или други подобни, съчетано с промяна в диетата в здравословна посока е най-добрият начин да се контролират повечето случаи на затлъстяване. Те имат не само ефекта да намалят теглото, но и редица други ползи за здравето, в които бързо ще се уверите на следващия си годишен профилактичен преглед.

Индексът на телесната маса може да се изчисли ръчно или с помощта на калкулатор. Калкулаторът използва същият метод за изчисляване, който ще ви покажем само след секунда. Това е именно:

  • Повдигате ръста си в метри на втора степен
  • Делите теглото си в килограми на така полученото число. 

Това може да се извърши бързо, лесно и ефикасно с използването на калкулатор на итм, който в някои случаи взима предвид също възрастта и пола ви – два фактора, които също влияят върху здравословното тегло. При лечение на затлъстяване е полезно ИТМ да се изчислява редовно, за да се следи състоянието на организма и напредъка на лечението, без значение какъв вид е било то.

Next Post

Ердоган може да спечели втория тур на изборите, сочат данни на ново проучване - Свят

Президентът на Турция Реджеп Тайип Ердоган може да получи 52,7 процента от гласовете на втория тур на изборите. Това сочат данни на анкета, извършена от социологическата агенция Конда, информират турските медии, цитирани от БТА. Проучването е извършено на 20 и 21 май в 34 големи окръга на Турция сред 3607 […]
Ердоган може да спечели втория тур на изборите, сочат данни на ново проучване - Свят

Може да харесате още