Скъсани дънки и морски дарове: Какво още забранява Библията – Любопитно

Венцислава

Много от нас са запознати с десетте Божи заповеди, в които се казва, че не трябва да се краде, убива или прелюбодейства, наред с още няколко указания. Но те са само част от нещата, които Библията ни забранява.

Мъжете да не се подстригват и бръснат

[img wide]50584763[/img]
Оказва се, че мъжете не трябва да бръснат брадите си, нито да се подстригват. Левит 19:27 гласи: „Да не стрижете косата на главата си кръгло; и никой да не разваля краищата на брадата си.“

Две в едно

[img wide]50584764[/img]
Кръстосването на животни, засаждането на две семена в едно и също поле и смесването на два вида плат – всичко това е забранено от Библията. „Да пазите наредбите Ми. Да не чифтосваш добитъка си с добитък от друга порода; да не сееш разнородни семена в нивата си; нито да обличаш дреха, тъкана от разновидна прежда.“, гласи Левит 19:19.

Второзаконие 22:9-11 също споменава това, като посочва конкретни животни и тъкани: „Да не сееш лозето си с разнородни семена, за да се не изгуби цялото му произведение, – семето, което си сеял и плодът на лозето. Да не ореш с вол и осеял заедно. Да не обличаш дреха направена от вълна и лен смесени заедно.“

Секс извън брака

[img wide]50584765[/img]
Тази може би е най-очевидната забрана в списъка, но все пак трябва да се спомене за всеки, който има нужда от напомняне. 1 Коринтяни 7:1-5 е доста ясен, когато казва, че „всеки мъж трябва да има сексуални отношения със собствената си жена и всяка жена със своя мъж“. Пасажът всъщност насърчава двойката да не се лишава от секс, така че да не бъдат изкушени от Сатана.

Любов към себе си…

[img wide]50584766[/img]
Докато правим секс с нашия съпруг или съпруга всичко е в реда на нещата, но Библията не препоръчва да правим това сами. 1 Коринтяни 6:18 гласи: „Бягайте от блудодеянието. Всеки друг грях, който би сторил човек, е вън от тялото; но който блудствува, съгрешава против своето си тяло.“

Ядене на свинско

[img wide]50584779[/img]
Това определено не е добра новина за любителите на бекон, но Библията е доста ясна, когато става въпрос за консумация на свинско месо. В Левит 11:7-8 се казва: „и свинята, защото има раздвоени копита, и е с разцепени копита, но не преживя; тя е нечиста за вас. От тяхното месо да не ядете, и до мършата им да не се допирате; те са нечисти за вас.”

Морски дарове

[img wide]50584767[/img]
И ако си мислите, че ще се присмивате на хората, които обичат свинско, докато похапвате омари и скариди, имаме лоши новини за вас. Левит 11:10 е доста ясен и за тези животни: „А измежду всичко, което се движи във водите, и измежду всяко одушевено животно, което е във водите, всички в моретата и в реките, които нямат перки и люспи, те са отвратителни за вас.“

Ядене на охлюви

[img wide]50584768[/img]
Яденето на охлюви не е за всеки, но е част от кулинарните традиции на много страни. Библията обаче не препоръчва консумацията им. Левит 11:41 посочва, че: „Всяка гадина, която пълзи по земята, е отвратителна; да ги не ядете. Всичко, което се влачи по корема си, и всичко, което ходи на четири нозе, или всичко, което има много нозе, сиреч, всички гадини, които пълзят по земята, – тях да не ядете, защото са отвратителни. Да се не омърсите с никакви пълзящи гадини, нито да се оскверните с тях, та да бъдете нечисти чрез тях“.

Да общуваш с хора, които пият или ядат твърде много не е добра идея

[img wide]50584769[/img]
Разбира се, много от нас обичат да хапват и пийват, както и хората от библейски времена. Проблемът е, когато излизаме с хора, които са склонни към излишества, и в крайна сметка започваме да следваме техните стъпки. „Не бъди между винопийци, между невъздържани месоядци, защото пияницата и чревоугодникът ще осиромашеят и дремливостта ще облече човека с дрипи.“, гласи Притчи 23:20-21.

Без псувни

[img wide]50584783[/img]
Библията подчертава, че трябва да обръщаме внимание на думите, които изговаряме. Да бъдем благодарни и да не ругаем е начинът, по който да живеем според Библията. „нито срамни или празни приказки, нито подигравки, които са неприлични неща,но по-добре благодарение. “, гласи Ефесяни 5:4.

Да не ругаем родителите си че…

[img wide]50584770[/img]
Докато сме на темата за псувните, нека дори не си помисляме да ругаем родителите си. Защото според Изход 21:17 „Който хули баща си или майка си непременно да се умъртви“.

Без татуировки

[img wide]50584771[/img]
Татуировките са доста често срещани в наши дни, но в библейски времена те са били нещо немислимо. „Заради мъртвец да не правите порязвания по месата си, нито да начертавате белези по себе си“, гласи Левит 19:28.

Жени, изглеждащи…твърде хубави не е на хубаво

[img wide]50584772[/img]
В 1 Тимотей 2:9 е доста ясно как жените трябва да се представят: „Така и жените да украсяват себе си със скромна премяна, със срамежливост и целомъдрие, не с плетена коса и злато или бисери или скъпи дрехи.“

Клюки

[img wide]50584773[/img]
Следващия път, когато искате да чуете някоя клюка, спомнете си какво казва Библията по въпроса в Псалм 101: 5 : „Който клевети скришно съседа си, него ще погубя; Който има горделиво око и надигнато сърце, него не ще да търпя“.

Гадателство

[img wide]50584774[/img]
Що се отнася до консултациите с гадателки, помнете думите в Левит 19:31: „Да се не отнесете към запитвачите на зли духове нито към врачовете; не ги издиряйте та да се осквернявате чрез тях. Аз съм, Господ вашият Бог.“

Развод

[img wide]50584782[/img]
Марк 10:11-12 е доста ясен и по този въпрос: „И казва им; Който си напусне жената, и се ожени за друга, прелюбодействува против нея. И ако жена напусне мъжа си и посегне за другиго, прелюбодействува.“

Скъсани дънки не може

[img wide]50584775[/img]
Да, според Библията не трябва да носите такива дрехи. Левит 10:6 гласи: „Тогава каза Моисей на Аарона и на синовете му Елеазара и Итамара: Главите си да не откриете, и дрехите си да не раздерете, за да не умрете и да не дойде гняв на цялото общество; но за изгарянето, което подклади Господ, нека плачат братята ви, целият Израилев дом“.

Стига с тая работа в неделя

[img wide]50584776[/img]
И имаме предвид да не участваме в каквито и да е дейности, посочени в Изход 20:10: „а на седмия ден, който е събота на Господа твоя Бог, да не вършиш никаква работа, ни ти, ни синът ти, ни дъщеря ти, ни слугата ти, ни слугинята ти, нито добитъкът ти, нито чужденецът, който е отвътре вратите ти“.

Next Post

След 34 години: Изчезнал астероид опасно приближава Земята - Любопитно

Потенциално опасният астероид 349507 (2008 QY) с диаметър до 1,2 километра отново се приближава към Земята след 34 години. На 3 октомври той ще прелети на разстояние около 6 милиона километра от нашата планета. Това съобщи сайта на Центърът на НАСА за изследване на обекти, близки до Земята. „Хипотеза за […]
След 34 години: Изчезнал астероид опасно приближава Земята - Любопитно

Може да харесате още