МС прие 17-годишни да могат да шофират с придружител – България

Венцислава

Със свое решение Министерският съвет одобри проект на Закон за изменение и допълнение на Закона за движението по пътищата. Документът предвижда мерки, чиято водеща цел е повишаване на безопасността и полагането на основи на тенденция за трайно намаляване на броя на жертвите на пътнотранспортни произшествия. В този смисъл фокус е поставен върху увеличаване на превантивния ефект, подобряване на ефективността от контролната дейност, както и ограничаване на усещането за безнаказаност у нарушителите.

Законопроектът обхваща регламентация на стойностите на максимално разрешената скорост във и извън населено място, автомагистрала и скоростен път за различните категории моторни превозни средства, както и уреждане на зони в населените места, в рамките на които да важи ограничение на скоростта от 30 км/час за всички превозни средства. От друга страна, за подобряване на организацията на движението след строително-ремонтни работи, тежки пътни инциденти и други аварийни събития са въведени и конкретни задължения към стопаните на пътя.

На първо четене: Шофьорските книжки в ЕС стават електронни

С цел изграждане на навици за безопасно управление е предложена възможността водачи, навършили 17-годишна възраст, да шофират с придружител. Повишаването на ефективността при изпълнение на наложените наказания е адресирано с условие за извършване на преглед за техническа изправност, а именно да са заплатени глобите по влезли в сила наказателни постановления и фишове за нарушения, извършени с представеното за преглед превозно средство. Предвидени са и нови принудителни административни мерки – временно отнемане на шофьорската книжка до решаване на въпроса за отговорността за всички нарушения, които законът наказва с отнемане на свидетелството за управление. Въведена е също така промяна в размера на налаганите наказания, както по отношение на лишаване от право на управление на МПС, така и на размера на глобите.

На база на данните за възникналите на годишна база пожари в пътни превозни средства – приблизително 25% от регистрираните пожари със загуби – е създадено изискване към оборудването на превозните средства с пожарогасители. Регламентирани са и всички случаи на прекратяване на регистрацията на пътно превозно средство, като се създават условия за облекчаване на административната тежест върху гражданите и бизнеса.

ЕС обмисля нови правила за шофьорите над 65-годишна възраст

Предвид уреждането на законово ниво на част от разпоредбите от ППЗДвП е предложено да се създадат предпоставки за отмяна на досегашния Правилник за прилагане на закона.

Не пропускайте най-важните новини – последвайте ни в Google News Showcase

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Next Post

Излез на сцената! - Филмовият фестивал в Пула и United Media обявиха конкурс за международен уъркшоп и подбор на телевизионни сериали. - Любопитно

Източник: United Media Филмовият фестивал в Пула и United Media стартираха партньорския проект „Излез на сцената!“ и публикуваха покана за участие в международен семинар за разработване на сценарии за телевизионни сериали. Най-добрият проект ще получи награда от 10 000 евро. Всички талантливи автори са поканени да представят, самостоятелно или съвместно […]
Излез на сцената! - Филмовият фестивал в Пула и United Media обявиха конкурс   за международен уъркшоп и  подбор на телевизионни сериали.

Може да харесате още