Рядка творба на Ван Гог е продадена за 4 млн. долара – Любопитно

Венцислава

Рядка ранна творба на Винсент ван Гог е продадена за няколко милиона евро на панаир на изкуствата в Нидерландия, съобщи предишният ѝ собственик, предаде АФП.

Картината на Ван Гог „Tete de paysanne a la coiffe blanche“, беше продадена на ежегодния Европейски панаир на изкуствата в Маастрихт на цена от 4,5 млн. евро.

„Картината е продадена на музей извън Европейския съюз“, заяви Бил Рау, президент на галерия „М.С. Рау“, която е обявила картината за продажба.

Заляха с доматена супа шедьовъра на Ван Гог „Слънчогледите“

„Не можем да обсъждаме цената“, каза Рау в имейл.

Холандската национална информационна агенция ANP обаче заяви, че исканата цена „съответства на продажната цена“.

Въпреки че името на частния музей не беше посочено, „той ще бъде достъпен за обществеността“.

Ван Гог рисува творбата около 1884 г., докато живее с родителите си в южния нидерландски град Нуенен, година преди да завърши другата си известна творба от този период – „The Potato eaters“.

Посетителите на панаира, известен като TEFAF, могат да се възхитят на съкровищницата от картини, скулптури и бижута – всички те ще се продават до 14 март.

Сред многото произведения, които са обявени за продажба и сред които има имена като Мане, Рубенс и Роден, безспорните звезди на изложението са „Tete de paysanne a la coiffe blanche“ на Ван Гог и „Murnau mit Kirche II“ на Василий Кандински.

Рисуван през 1910 г., шедьовърът на Кандински беше продаден от Sotheby’s в Лондон миналата година за рекордните 45 млн. долара.

Търговецът на произведения на изкуството Робърт Ландау купи картината на търга, като това е най-скъпо продадената картина на Кандински досега.

Ван Гог: Звездната нощ

Ландау не пожела да разкрие продажната цена, но заяви, че картината наскоро е била оценена на „100 млн. евро“.

„Но аз нямам какво да кажа за цената. Светът знае какво сме платили за нея и ще я продадем само на някой, който ни харесва и който ще я пази на хубаво място“, каза Ландау преди официалното откриване на панаира.

*Видеото е архивно!

Не пропускайте най-важните новини – последвайте ни в Google News Showcase

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Next Post

Всички нови сгради в ЕС трябва да са с нулеви емисии след 2030 г. - Свят

Всички нови сгради от 2030 г. следва да бъдат с нулеви емисии, а новите сгради, които се ползват от публични органи или са тяхна собственост, трябва да възприемат тези изисквания още от 2028 г.  Изключение е възможно за селскостопанските сгради и сградите, които са част от културното наследство. (Видеото е […]
Всички нови сгради в ЕС трябва да са с нулеви емисии след 2030 г. - Свят

Може да харесате още