Ученикът, убил девет души в Сърбия, отива в психиатрия – Свят

Венцислава

Президентът на Сърбия Александър Вучич съобщи на пресконференция, че ученикът, открил огън и убил девет души в белградско училище, ще бъде настанен в психиатрична клиника, съобщи сръбската национална телевизия РТС.

„Ще бъде настанен в специално отделение на психиатрична клиника. Баща му, като притежател на оръжието, което очевидно е съхранявано неправилно, въпреки че е имал всички разрешителни, е арестуван. Майката също е задържана“, отбеляза Вучич.

Адвокатът на бащата Ирина Борович потвърди, че детето Коста К. се намира във Военномедицинската академия в Белград за тестове, с които ще се установи дали е приело незаконни вещества, предаде Танюг. Бащата В. К. е арестуван по подозрение за извършване на тежко престъпление срещу общата сигурност. Момчето е на 13 години и не носи наказателна отговорност.

„Първо простреля учителя, а след това започна да стреля безразборно“

В изявлението си пред медиите президентът отбеляза, че ще предложи на правителството да разгледа промяна на възрастта за носене на наказателна отговорност от 14 на 12 години, съобщи РТС.

Вучич предлага в следващите две години да се въведе мораториум за притежаване и носене на оръжие, както и да се извърши ревизия на всички издадени разрешителни за притежаване на оръжие. Той предлага и извършване на контрол на начина на съхранение на оръжие и специално да се контролира дали оръжието се съхранява отделно от мунициите.

Вучич предлага въвеждане на контрол на стрелбищата в Сърбия и достъпа на малолетни лица.

„Какво прави дете в стрелбище и как е възможно да стреля в стрелбище“, отбеляза той и подчерта, че част от проблема е семейството на детето.

Президентът предлага и определяне на наказателна отговорност за лица, които дават достъп на малолетни лица до огнестрелни оръжия.

„Една от новите мерки ще бъде да имаме още повече полицаи в училищата“, каза още Вучич.

Бащата на ученика е задържан за срок от 48 часа по подозрение в извършване на престъпление срещу обществената сигурност.

По-рано сръбските медии съобщиха, че момчето, което е стреляло в училище в центъра на Белград, е дошло в учебно заведение с два пистолета и коктейли Молотов. Шефът на белградската полиция Веселин Милич каза, че тийнейджърът е планирал нападението.    

Момчето уби днес осем ученици и охранител. Още шест деца и един учител са пострадали и са в болница.

Next Post

Александрина и Иван отпаднаха от „Един за друг” на метри от финала - Любопитно

Александрина и Иван, една от най-атрактивните двойки в сезон четири на „Един за друг“, се сбогуваха с романтичната надпревара тази седмица. Двамата не успяха да се справят с нито едно от предизвикателствата и така се озоваха на елиминация срещу Виктория и Георги. Последната „Супердвойка на седмицата“ – Димана и Христо, […]
Александрина и Иван отпаднаха от „Един за друг” на метри от финала - Любопитно

Може да харесате още